El francès Alaphilippe lidera la nòmina de ciclistes que aquest dilluns es posen en marxa a Andorra

Fins a 48 professionals de les dues rodes ha autoritzat el Govern a entrenar-se tot seguint un protocol de seguretat i establint diverses mesures, però amb una desena dels millors del món

Julian Alaphilippe va ser considerat el millor ciclista del 2019, amb dues etapes guanyades al Tour.
Julian Alaphilippe va ser considerat el millor ciclista del 2019, amb dues etapes guanyades al Tour.
Que Andorra és territori ciclista queda ben clar si es té en compte que un dels col·lectius d’esportistes que més pressió ha fet per poder tornar a entrenar-se amb certa normalitat és els dels ciclistes. Fins a 48 professionals del ciclisme estan autoritzats a tornar a sortir a la carretera aquest dilluns. Això sí, només per determinats llocs, en dies alternatius, de manera individual i adoptant tot tipus de mesures de seguretat i prevenció. La nòmina de corredors, però, no és gens menyspreable. Hi ha una dotzena dels millors ciclistes del món si es té en compte el rànquing actual de la Unió Ciclista Internacional (UCI). El francès Julien Alaphilippe lidera el pilot andorrà, entre el qual hi ha la pràctica totalitat de components del Movistar espanyol. 

El tram habilitat per als entrenaments dels ciclistes està comprès entre Ordino i Canillo (passant pel coll d’Ordino) i entre Ordino i Arcalís (fins que ho permeti la neu i mentre no es digui el contrari, és clar). La franja horària per als entrenaments és de les 11 del matí a les 2 de la tarda de dilluns a dissabte, malgrat que l’entrenament no pot excedir les dues hores d’activitat real. El ministeri d’Esports ha habilitat tres hores per facilitar que les sortides siguin esglaonades (d’un en un). Les sortides per parelles o en grup estan totalment prohibides ara per ara. Els ciclistes s’han de dividir en dos grups de 24 corredors que, alhora, es divideixen en dos subgrups més, una part començant l’entrenament des d’Ordino i, l’altre, des de Canillo. S’han d’entrenar individualment i en dies alterns: un grup els dilluns, els dimecres i els divendres, i l’altre els dimarts, els dijous i els dissabtes.

S’han habilitat dos punts de sortida per a l’inici de l’entrenament. Un a Canillo, per als corredors que viuen en aquesta vall, que és l’aparcament del Palau de Gel. L’altre punt de sortida, per a la resta de corredors, és l’aparcament comunal del centre de tecnificació d’Ordino (CTO). Els ciclistes s’han de desplaçar fins al punt de sortida amb el seu vehicle o el vehicle de l’equip professional, però mai no hi podran arribar amb la bicicleta. Han d’anar equipats degudament i amb l’equip d’avituallament complet (menjar, aigua…) per tal d’evitar aturades durant el recorregut de l’entrenament, a menys que per un motiu justificat siguin necessàries. Durant l’entrenament, els ciclistes han de portar tota l’estona mascareta.


Integrants de Movistar a país (d'esquerra a dreta i de dalt a baix): Enric Mas, Soler, Rojas, Oliveira, Erviti, Oyarbide; Verona, Prades, Sepúlveda, Pedrero, Lluís Mas i Carretero.

Entre les recomanacions que es fan és que els ciclistes han d’extremar les precaucions durant les baixades, sobretot en cas de pluja. S’han d’organitzar les sortides dels ciclistes amb l’objectiu d’evitar avançaments durant el recorregut i una vegada acabat l’entrenament, han de retornar al vehicle amb el qual hagin acudit al punt de sortida i amb el que hauran de tornar a casa. Els esportistes han de portar en tot moment la llicència professional per ser identificats, així com l’autorització del ministeri de Cultura i Esports, que els acredita com un dels 48 professionals de les dues rodes que es poden entrenar. Durant les sessions d’entrenament, els ciclistes han de disposar d’un vehicle de suport equipat i amb el personal sanitari perquè puguin ser atesos en cas de necessitat. El vehicle s’ha d’estacionar preferiblement a l’aparcament del CTO d’Ordino, ja que és un punt intermedi.

Des del ministeri s’ha recordat als ciclistes que han de tenir en compte que el seu comportament servirà d’exemple per a molts altres esportistes, tant nacionals com de fora del país. Per tant, remarca el protocol establert pel ministeri d’Esports, “s’espera que tinguin un comportament exemplar”. En cas que no es respectin les mesures dictades, “es valorarà quina decisió cal prendre, i aquesta decisió podrà afectar tot el col·lectiu”. Un col·lectiu que ara mateix, segons les dades de què disposa el Govern formen 48 professionals, entre els quals només dues noies, la basca Lourdes Oyarbide, de l’equip Movistar, i la britànica Hanna Barnes, de l’equip Canyon SRAM Racing, que tant combina el ciclisme en ruta com el de muntanya.


Haig, Simon Yates, Adam Yates, Bewley, Hamilton i Howson (a dalt, i d'esquerra a dreta, tots del Mitchelton-Scott); Dennis, Sivakov, Amador, Wurf i Geogeghan (INEOS) i García Cortina (Bahrain).

La nòmina de corredors establerts al Principat, almenys ara en confinament, és extensa i molt destacada. Hi ha nou corredors entre els cent millors situats en el rànquing UCI, essent el francès Julien Alaphilippe, el millor ciclista del 2019, amb grans actuacions en competicions com el Tour de França, qui té el rànquing UCI més elevat. Corredor de l’equip belga Deceuninck Quick Step, és el 21 del món actualment. El segueixen entre els establerts al país l’australià de l’equip INEOS Rohann Dennis, que és el 27, o el compatriota d’aquest Jack Haig, que essent el número 31 UCI milita a l’equip Mitchelton-Scott. Un altre INEOS, en aquest cas el jove rus Pavel Sivakov és el 33.

Entre els 48 corredors que es comencen a entrenar aquest dilluns hi ha catorze nacionalitats diferents, essent l’espanyola la més repetida amb setze corredors. De fet, el Movistar, un dels equips més potents del panorama mundial i afincat a Espanya té mobilitzats al Principat fins a dotze integrants, encara que no tots són espanyol i, alhora, cal comptar que en la xifra esmentada hi figura també la fèmina Oyarbide, una de les millors ciclistes espanyoles en carretera. Destaca la presència al Principat de corredors de parla anglesa o anglosaxons: deu australians, set britànics, tres nova zelandesos, dos sud-africans i un irlandès. Si hi ha catorze nacionalitats diferents, a Andorra s’hi prepararan components de fins a vint equips diferents.


Alaphilippe i Knox (Deceuninck), Clarke, Scully, Carthy (EF Pro Cycling), Haas (Cofidis); O'Connor, Barbero i Meintges (NTT); Gessick, Bennett i Jansen (Jumbo-Visma).

El més nombrós, ja s’ha dit, és el Movistar. Però Déu n’hi do dels membres que té al Principat l’equip australià Mitchelton-Scott. De fet, per això hi ha tants australians. De l’equip esmentat n’hi ha sis components. El segueix l’INEOS britànic amb cinc membres. Després, el NTT Pro Cycling (sud-africà), l’EF Pro Cycling (estatunidenc) i el Team Jumbo-Visma (neerlandès) tenen tres corredors al país cadascun. Tot i que siguin formalment d’un país concret, la majoria d’equips tenen seus en altres llocs, molts d’ells, per exemple, a la província de Girona, on combinen estades d’entrenament amb el Principat.

La relació íntegra de ciclistes residents o, com a mínim, establerts ara al Principat i que des de demà estan autoritzats a entrenar és la següent: Ben O’Connor; Damien Howson; Simon Clarke; Cameron Wurf; Pavel Sivakov; Adam Yates; Julien Alaphilippe; Peter Vakoc; Dan Martin; Ivan Cortina; Eduard Prades; Jack Haig; Enric Mas; Carlos Verona; Rohan Denis; Hugh Carthy; Carlos Barbero; Jose J. Rojas; Luis Leon Sanchez; Nelson Oliveira; Dani Navarro; Andrey Amador; Hector Carretero; Lourdes Oyarbide; Jay McCarty; Lluís Mas; Miles Scotson; Koen de Kort; Louis Meintjes; David de la Cruz; Juan J. Lobato; Imanol Erviti; Marc Soler; Antonio Pedrero; Amund Jansen; Robert Gesink; Eduardo Sepulveda; Tom Scully; Hannah Barnes; Tao Geoghegan; Willie Smit; James Knox; Lucas Hamilton; George Bennett; Nathan Haas; Mark Donovan; Simon Yates i Sam Bewley.


Dan Martin i Dani Navarro (Israel); Donovan (Sunweb); Sánchez (Astana); Scotson (Groupama); Barnes (Canyon); Lobato (Fundación Orbea); Smit (Burgos BH); De Kort (Trek Segafredo); McCarthy (BORA); De la Cruz (UAE Emirates); Vakoc (Alpecin).

 

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending