El fideïcomís o una solució possible abans del 31 de desembre per als clients travats a BPA

Comentaris

Diversos clients de la trava Banca Privada d’Andorra (BPA) estan buscant solucions per no perdre els seus diners ni haver-los, almenys ara per ara, de declarar davant les seves jurisdiccions fiscals d’origen. Es tracta de clients que no van fer res més que operar amb el Principat per qüestions tributàries. I que de cop i volta, perquè no poden justificar algunes operacions sense cap complexitat, han vist com no se’ls ha permès el passi a Vall Banc. La figura que segons fonts jurídiques s’està avaluant és la del fideïcomís. O parlant més planerament: traspassar durant un temps els fons dipositats a un resident fiscal al Principat d’Andorra.

Les fonts consultades consideren que aquesta solució ha de poder-se fer efectiva per molt que els actuals rectors de BPA i també de Vall Banc estan posant molts problemes. El fideïcomís requeriria un seguit d’acords privats interns que recollissin tots els pactes que calgués establir per la cessió de dipòsits i altres qüestions. Però els clients del banc intervingut que arribin a 1 de gener del 2017 amb un milió d’euros al compte o més, automàticament -encara que no serà fins al prime dia del 2018- seran ‘denunciats’ davant les autoritats fiscals dels seus països d’origen.

Ni passant a Vall Banc amb certa celeritat, han recordat les fonts, no podrien solucionar la problemàtica. Per les restriccions imposades per la direcció del banc pont ara sota el comandament de JC Flowers i pel fet que aquesta entitat, de moment, n pot operar amb renda variable, un producte al qual recorren molts dels clients a partir d’un cert volum dinerari dipositat.

En aquest mateix sentit, les fonts consultades han destacat el fet que JC Flowers, “un fons americà que el propi Govern i l’AREB vénen com a seriós i potent”, no sigui capaç de poder treballar amb dòlars. I tampoc poder recuperar els valors dels seus actuals clients procedents de BPA. De fet, l’operativa amb renda variable -i també la de dòlars- no té data per poder-se fer efectiva. Va quedar clar dijous de la setmana passada quan la cúpula de Vall Banc va convidar la plantilla a un sopar a peu dret al Park Hotel.

Diverses fonts assistents a l’acte han assegurat que el sopar no va ser res més que reiterar el que s’ha anat dient fins ara. Fonamentalment esperonar el personal i pretendre evidenciar que el projecte és seriós i amb voluntat de continuïtat. Quan amb la boca petita algú va demanar per la data en què es podria recuperar la normalitat operativa absoluta es va fer el silenci. I aquest és un dels problemes. 

Igual com ho són les posicions que Vall Banc està comunicant als seus clients respecte del fons Dolphin o la renda variable. No està clar que les dades que s’ofereixen siguin correctes, actualitzades. Si Vall Banc no pot accedir al dipositari -Credit Suisse en la immensa majoria dels casos- vol dir que la titularitat del compte Omnibus a través del qual s’opera continua sent de BPA i, per tant, només aquesta entitat hauria de disposar d’informació fidedigna. Igual com no consta que s’hagi denunciat més clients de BPA davant els tribunals (o a la UIFAND) més enllà dels immersos en els casos que ja estaven judicialitzats en l’època de la intervenció, tampoc no es té notícies que Credit Suisse hagi adoptat cap mesura similar davant les seves autoritats de control en relació al compte que té de BPA.

I encara un nou element que han destacat les fonts jurídiques consultades: el fet que Vall Banc no disposi de corresponsals i custodis propis que li permetin la plena normalitat operativa hauria de suposar una intervenció -que intervingui, que prengui cartes en l’assumpte, benentès- de l’INAF, que potser en algun moment hauria d’haver suposat l’aturada de la fitxa bancària. En tot cas, aquesta és una altra guerra que difícilment emprendrà el regulador, han indicat les fonts, vist com està tot plegat i que encara queden moltes coses per resoldre.

Comentaris

Trending