El desencís porta alguns empresaris a plantejar el tancament comercial del Pas

La patronal i la Cambra de Comerç desaconsellen la clausura total temporal d’establiments i també deixar de pagar cotitzacions de la CASS o impostos

-
-
El desencís, la desil·lusió, la situació dramàtica que viu el Pas de la Casa ha portat alguns empresaris a plantejar, d’una banda, el tancament comercial de la localitat mentre duri el tall de la carretera. De l’altra, hi ha qui ha proposat desobeir en relació amb les obligacions tributàries i socials. La reunió de comerciants i empresaris del nucli encampadà amb els principals responsables de la Confederació d’Empresaris (CEA) i la Cambra de Comerç ha evidenciat el malestar i el desconcert que es viu, alhora del grandíssim impacte econòmic que s’està ja sofrint. Els representants de l’ens cameral i de la patronal han recomanat que s’intenti mantenir l’activitat que es pugui i que no es deixi de complir cap obligació legal per no incorre en situacions que puguin comportar accions judicials en contra.

La trobada, amb tanta o més gent que la celebrada aquest dimecres en presència del cap de Govern en funcions, Toni Martí, ha deixat clar el desordre que es viu al Pas de manera general. De fet, tant els membres de la taula presidencial, liderada per Miquel Armengol, president de la Cambra, i Gerard Cadena, màxim responsable de la CEA, com alguns dels presents han destacat que de la malaurada i més que preocupant situació actual l’únic de bo que en port sortir és que d’una vegada per totes els empresaris del Pas de la Casa s’uneixin en un sol front per defensar posicions comunes i diferencials respecte d’altres zones del país.

El comú d’Encamp té registrats al nucli del port 428 establiments, però no està clar quants ja havien acabat la temporada 

Segons s’ha dit en la trobada, el comú d’Encamp té registrats al Pas de la Casa 428 establiments. No vol dir que tots aquests tinguessin la voluntat d’operar més enllà de la temporada de neu, que va finalitzar fa deu dies. Per això que tots els presents han demanat que alhora de presentar reclamacions per a eventuals ajuts que pugui promoure el Govern o el comú, aquells establiments o comerços que ja tenien decidit tancar no s’apuntin al mal de la resta i pretenguin treure també rendiment d’una situació que, ha quedat clar, ningú no sap com gestionar. Això sí, també hi ha el convenciment que el tall de carretera no serà de com a molt quatre setmanes.

L’empresari del sector de transport de viatgers i conseller comunal encampadà Jordi Troguet ha alertat que la situació es podria arribar a allargar “dos o tres mesos”. Ha demanat si seria possible establir un pas a peu d’uns 200 metres per la zona on hi l’allau amb el compromís que les empreses de transport establirien enllaços amb ‘navettes’. Armengol ha deixat clar que el Govern ja els va informar que les autoritats franceses s’oposaven radicalment a aquesta mesura. I que fins que la zona no estigui sanejada i estabilitzada no es permetrà el pas de ningú. Com ja va anunciar el cap de Govern, fins el 13 de maig no se sabran dades més afinades de l’evolució dels treballs.

Fins llavors, un executiu empresarial tant qualificat com Antonio Miralles, representant del Grup Pyrénées ha posat sobre la taula tancar o no tancar totalment, des del punt de vista comercial, el Pas de la Casa. De fet, alguns empresaris a nivell individual ja tenen pràcticament decidit clausurar temporalment els seus establiments sempre que pugui ser amb l’acord dels treballadors. Armengol i Cadena han desaconsellat la mesura global, atès que convertiria totalment el Pas en un poble dormitori o pitjor encara. També han demanat als comerciants i empresaris que compleixin amb les seves obligacions fins que no s’estableixin les mesures pertinents.

Gabinet de crisi i 'delegats' empresarials

L’únic que n’ha sortit en clar de la reunió és la constitució d’una mena de gabinet de crisi del Pas constituït per quatre o cinc representants que s’han ofert en la mateixa reunió per erigir-se en portaveus de tots els sectors econòmics establerts a la localitat encampadana. Ells seran els qui dilluns mantindran una trobada amb els dirigents de la Cambra i la CEA dilluns abans d’acudir, tots plegats, a una reunió amb el Govern on s’haurien de definir, sí o sí, mesures efectives. Probablement també hi acudirà un representant del comú d’Encamp.

Els assistents a la reunió amb la CEA i l’ens cameral tornen a mostrar la malfiança amb França i temen un tall de carretera molt més llarg

De fet, en la seva doble condició d’empresari però també de la majoria comunal demòcrata, Josep Maria Mas, ha agafat la paraula per anunciar que la corporació està estudiant “la fórmula per retornar” els imports derivats d’alguns impostos comunals. En qualsevol cas, ha deixat clar que no es pot deixar de pagar. Cal pagar i després l’administració retornarà les quantitats a no ser que s’estableixin, ja d’entrada, exempcions tributàries. Els presents, enmig d’un enrenou i una poca coordinació evident, han definit una petita llista de temes d’interès a avaluar amb els representants governamentals.

Així, com és lògic, el que més preocupa els empresaris i comerciants és el pagament de les cotitzacions a la CASS, sobre la qual es creu que hi pot haver alguna mesura de l’administració, i també qüestions fiscals com, s’ha explicitat, l’IGI. També es podria arribar a tractar d’ajuts per pagar nòmines i malgrat que s’exposarà a l’executiu la qüestió dels lloguers, els màxims responsables de la Cambra i la CEA han deixat clar que aquesta és una qüestió, igual com el pagament dels proveïdors, que s’ha de tractar amb els arrendadors o amb els subministradors, però que poc hi pot fer l’administració. Els presents han tornat a mostrar la seva malfiança sobre la voluntat real de l’administració francesa per voler resoldre el problema.El túnel d'Envalira gratuït des de la propera mitjanit

El túnel d’Envalira serà gratuït a partir d’aquesta mitjanit -tot i que els empresaris pensaven que la decisió ja estava presa i el cap de Govern va assegurar públicament ahir que la mesura s'aplicaria a partir de dilluns- i durant les pròximes setmanes, fins que es restableixi l’accés de la carretera RN-22 entre Andorra i França, per tal d’afavorir que residents i turistes es desplacin fins al Pas de la Casa. Aquesta es la primera mesura que el Govern anuncia per pal·liar la situació que viu aquesta població, la més afectada econòmicament per aquest tancament. El consell de ministres en funcions s’ha reunit extraordinàriament aquesta tarda per tractar la situació del tancament de la carretera que connecta Andorra i França pel Pas de la Casa. Durant la reunió, l'executiu ha estat informat de l’evolució de les intervencions que s’estan duent a terme a la zona de l’esllavissada i han estat informats de la intensitat dels treballs que s’estan realitzant de manera ininterrompuda des del diumenge passat. Toni Martí ha informat als ministres que la cartera d’Ordenament Territorial, en aquest darrer tram de Govern, l’assumirà l’actual ministre en funcions d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya. El cap de Govern en funcions, tècnics d’Ordenament Territorial i el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz, tenen previst traslladar-se demà a la zona de l’esllavissada per fer una visita d’obres. 

Dos contrabandistes caminant per la muntanya ahir al matí al Pas de la Casa.

Relacionat

Els contrabandistes fan l’agost al Pas, els comerços es floreixen 
-

Relacionat

“No obrim les caixes, no fem res, no hi ha ningú”
El cap de Govern en funcions, Toni Martí, i el ministre d'Ordenament també en funcions, Jordi Torres, amb tècnics andorrans i francesos observant la situació produïda per l'esfondrament.

Relacionat

L’accés a França estarà entre dues i quatre setmanes tallat del tot
-

Relacionat

El tancament ‘sine die’ de la connexió amb França encén totes les alarmes
Un cèntric carrer del Pas de la Casa aquest migdia, sense ni una ànima.

Relacionat

Un ‘desert’ anomenat Pas de la Casa
-

Relacionat

El Pas de la Casa treu foc pels queixals amb el tall de la carretera

Comentaris (4)

Trending