El cònsol menor d'Escaldes haurà de seure al banc dels acusats per suposadament calumniar l'empresari Ramon Canut

Comentaris

El cònsol menor d\'Escaldes haurà de seure al banc dels acusats per suposadament calumniar l\'empresari Ramon Canut
El cònsol menor d\'Escaldes haurà de seure al banc dels acusats per suposadament calumniar l\'empresari Ramon Canut

El cònsol menor d’Escaldes, Marc Calvet, serà jutjat davant el Tribunal de Corts per presumptament calumniar l’empresari hoteler Ramon Canut. El cas es remunta al juny del 2013 i a un comentari aparegut en la versió digital d’un diari d’Andorra en què sota el pseudònim ‘gent així no’ s’acusava Canut d’haver-se aprofitat, al seu dia, del càrrec de conseller comunal escaldenc per apropiar-se d’un terreny públic i promoure modificacions urbanístiques que el beneficiaven. Calvet sempre ha negat ser l'autor de l'escrit.

Malgrat que la fiscalia demanava l’arxiu provisional de la causa, el magistrat president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, considera que hi ha indicis racionals per pensar que Calvet va ser l’autor del missatge calumniador, difamador i injuriós. I per això el porta a un judici per a la celebració del qual encara no hi ha data.

El cònsol menor escaldenc està processat des del 29 de febrer de l’any passat, quan la batlle instructora del cas, després d’un primer intent d’arxivar la causa i que el Tribunal de Corts fes fer marxa enrere, va acabar dictant l’aute de processament argumentant que hi havia prou elements per pensar que Marc Calvet era l’autor del comentari que durant unes hores va aparèixer publicat com a complement a una informació que s’havia penjat en la versió digital del rotatiu en qüestió sobre Canut. 

En el temps que van succeir els fets, hi havia una pugna oberta entre el comú d’Escaldes i diferents empresaris de la parròquia, dels quals Canut n’era un de ben representatiu, sobre la conveniència o no de convertir l’avinguda Carlemany en un vial sols per a vianants. Alhora, Canut, exconseller general, promovia una iniciativa legislativa popular que mirava de promoure una modificació legislativa perquè la llei electoral recollís la fórmula de les llistes obertes.

La línia telefònica de Calvet

El comentari de ‘gent així no’ va aparèixer el 17 de juny del 2013 i el 12 de juliol següent, Canut va presentar una querella criminal pel delicte major de calúmnies realitzades amb publicitat i els delictes menors de difamació i d’injúries contra el mitjà que va difondre el comentari i contra el pseudònim autor del missatge. En el marc de la instrucció de la causa, el mitjà en qüestió va aportar la IP (la ‘matrícula’ del canal a través del qual estava connectat a Internet l’ordinador des del qual es va enviar el missatge) des de la que s’havia fet arribar el comentari i, d’aquesta manera, va decaure la responsabilitat penal de la publicació.

La investigació va acabar fent aflorar que la IP en qüestió estava associada a la línia telefònica del despatx professional de Marc Calvet. Es va poder saber també que la wifi a través de la qual es tenia accés a la gran xarxa telemàtica estava protegida per una contrasenya. Alhora, i segons consta en els autes emmarcats en la causa, quedava manifesta l’enemistat o relació conflictiva entre Calvet i Canut i s’evidenciava que cap altra de les persones que disposaven del mot clau per poder accedir a la wifi “no tenia cap relació ni d’amistat ni d’enemistat” amb l’empresari. 

També es deixava constància que la informació que contenia el comentari publicat a la xarxa era força reservada i no accessible fàcilment i la instructora desvirtuava l’al·legació feta per la defensa del cònsol menor escaldenc quan deia que a l’hora que va ser publicat el missatge ell no era al despatx, fet que va acreditar amb alguns testimonis. La instructora, i així ho avala el Tribunal de Corts, van recordar que no té res a veure l’hora que efectivament es publica el missatge amb el moment en què el seu autor l’envia al mitjà, que abans de publicar-lo dur a terme un procés de revisió que pot suposar uns minuts o, fins i tot, algunes hores.

La fiscalia va sol·licitar el sobreseïment provisional de les actuacions perquè “es fa inviable poder determinar l’autoria dels fets objecte de processament”. El magistrat-president del Tribunal de Corts ha considerat, però, que “hi ha indicis suficients per desestimar” la petició d’arxiu formalitzada pel ministeri públic. A més, l’acusació particular formulada via querella per Ramon Canut interessava que es mantingués viu l’afer i que es jutgés el cas. L’empresari sol·licita que es condemni Calvet pels tres delictes ja descrits des del moment inicial però deixa clar que “no pretén l’aplicació de cap sanció ‘stricto sensu’” si no “el retracte de les manifestacions emeses”. Alhora també exigeix que s’imposi la responsabilitat civil solidària al mitjà de comunicació implicat en l’afer. El Tribunal de Corts ha donat curs a la posada en marxa del judici, que s’hauria de celebrar en els mesos propers. 

El cònsol menor escaldenc, des d’una posició prudent i discreta, manté la seva plena innocència i rebutja que fos l’autor del comentari considerat calumniador. Malgrat que Calvet prefereix no referir-se a la qüestió per no donar-li més transcendència, fonts properes al polític i arquitecte han assegurat que essent conscient que hi haurà una vista oral la voluntat és que sigui tan aviat com sigui possible per poder demostrar la innocència i poder passar pàgina a la qüestió.

Comentaris

Trending