El cònsol d'Espanya canvia Andorra per Jamaica

Comentaris

El cònsol d\'Espanya canvia Andorra per Jamaica
El cònsol d\'Espanya canvia Andorra per Jamaica

El fins ara cònsol d’Espanya a Andorra, el català Josep Maria Bosch, marxa a Jamaica. Per primera vegada en la seva dilatada carrera diplomàtica ha assolit el ‘grau’ d’ambaixador i Bosch ja s’ha acomiadat de les autoritats andorranes i les legacions internacionals amb representació al Principat. Bosch, lleidatà, va saltar a la palestra pública com a delegat de la Generalitat a Madrid el setembre del 2013, quan presidint un acte per la Diada de Catalunya al Centre Cultural va haver de fer front a l’atac d’un grup de feixistes que a cara descoberta van agredir alguns dels assistents. Ara, el ministre espanyol d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, l’ha fet ambaixador, en una decisió que a Espanya s’entén com una maniobra per donar cove als catalans moderats i unionistes. Bosch és una persona de l’entorn de l’exlíder d’Unió Democràtica de Catalunya Josep Antoni Duran i Lleida.

De 61 anys, Josep Maria Bosch Bessa va aterrar al consolat espanyol a Andorra l’1 de juny. Per tant, s’ha estat menys d’un any en un càrrec i en un país al qual va arribar amb molta força i una clara voluntat de fer més evident la presència del que seria el segon esglaó de la representació diplomàtica espanyola al Principat però, alhora, el que pot tenir més influència directa sobre els residents d’aquella nacionalitat. A Kingston hi trobarà una ambaixada sense cap. La plaça estava vacant des que el 2015 va morir el seu ambaixador titular. Com a ambaixador a Jamaica, Bosch també ho serà d'altres illes de les Antilles: Antigua i Barbuda, les Bahames, Dominica i Saint Christopher i Nevis.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, des del seu ingrés a l’escola diplomàtica, l’any 1980, ha desenvolupat la seva carrera professional majoritàriament en aquest àmbit. Ha estat cònsol general d’Espanya a Montpeller (2008-2013) i, prèviament, va ser conseller diplomàtic de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (2006-2008) i representant permanent adjunt d’Espanya davant les Nacions Unides i altres organismes internacionals amb seu a Ginebra (2002-2006).

Anteriorment també va ocupar, entre d’altres, els càrrecs de conseller d’Ambaixada a Londres (1991-1996), cònsol adjunt a Brussel·les (1984-1988) i secretari d’Ambaixada a Malabo -Guinea Equatorial- (1982-1984). Entre els anys 1988 i 1991 va treballar a la Generalitat de Catalunya com a assessor especial del gabinet jurídic de la Presidència, així com a coordinador del secretariat tècnic de la comissió per a les Relacions Institucionals amb l’Estat i coordinador de la comissió bilateral de cooperació Generalitat-Estat espanyol. Abans d’aterrar a la delegació de la Generalitat a Madrid, Bosch era cònsol a Montpeller.

Comentaris

Trending