El Consell Superior declina apartar el fiscal general del judici del ‘cas BPA’

La cúpula judicial considera extemporània la petició feta per alguns advocats de processats en la causa general 

El fiscal general, Alfons Alberca, durant la jornada de represa del judici del 'cas BPA'.
El fiscal general, Alfons Alberca, durant la jornada de represa del judici del 'cas BPA'.
El Consell Superior de la Justícia (CSJ) descarta apartar del judici de la causa general del ‘cas BPA’ el fiscal general de l’Estat, Alfons Alberca. Advocats d’alguns dels processats en l’afer havien sol·licitat que el màxim representant del ministeri públic s’abstingués de continuar participant en la vista atès el seu parentiu directe -cunyat- de la secretària general del Govern, Ester Fenoll. Es dóna el cas que l’executiu exerceix l’acusació particular en la causa.

La cúpula judicial considera que la petició formulada és “extemporània” atès que segons fixa la normativa en matèria d’abstencions i recusacions membres dels òrgans jurisdiccionals les causes que poden motivar que s’aparti algú d’un procés s’han de ‘denunciar’ tan aviat com sobrevinguin o se sàpiguen, i recorda el Consell Superior que és de domini públic que Fenoll va accedir al càrrec el maig mentre que la petició no es va formular fins aquest setembre. L’argument de l’extemporaneïtat, doncs, és el principal que al·ludeix l’acord adoptat avui mateix pel plenari de l’òrgan de direcció del poder judicial.

Però també exposa dos elements de menor calat, segons s’exposa en la resolució, però que no per això el Consell Superior deixa d’esmentar. D’una banda, que el càrrec de secretari general del Govern és equivalent al de secretari d’Estat i, en conseqüència, no integra formalment i constitucionalment el Govern, que és qui realment exerceix la part acusatòria. “A partir d’aquesta realitat tampoc es verifica la concurrència de l’article 73.a de la Llei qualificada de la Justícia, que exigeix una relació amb la part que aquí no es dóna”.

El darrer motiu per rebutjar la petició d’abstenció del fiscal té a veure en el fet que, al final del camí, l’acusador públic no decideix. És a dir, hi ha una naturalesa diferent en relació amb la capacitat decisòria entre un magistrat o un batlle i el fiscal. O com diu el Consell Superior en el seu acord, “el fiscal no decideix de la fonamentació de la decisió i en aquest sentit la seva parcialitat subjectiva seria inoperant en relació amb el fons de la decisió a adoptar”.

En definitiva, en la seva decisió, el poder judicial acull com aquell que diu tota l’argumentació exposada en les seves al·legacions de defensa, per dir-ho d’aquesta manera, pel fiscal de l’Estat. El que no acull el Consell Superior és la pretensió de la fiscalia que es toqués la cresta a l’advocat Josep Anton Silvestre, un dels promotors de la petició, ja que al seu dia, en la primera jornada de la represa del judici del ‘cas BPA’, va deixar la sala sense avisar.

 

Comentaris (2)

Trending