El consell d’administració de Banca Privada d’Andorra (BPA) en ple va aprovar la signatura d’un contracte d’assessorament amb la societat panamenya Landstreet per la gestió del fons Dolphin. El contracte, signat el primer de juliol del 2007, se sustentava sobre tres potes. La pròpia entitat bancària, la panamenya que era la que duia a terme realment la gestió del Dolphin i BPA fons. La Batllia posa actualment tot el seu focus d’atenció en l’operativa de Landstreet, una operativa coneguda dins de l’empresa i que en cap moment va ser citada pel FinCEN en el ‘Notice’ que acabaria sent l’aval per ‘desmuntar’ el banc.
La signatura del contracte de gestió de BPA Fons Dolphin Equities va ser aprovat en la sessió del consell d’administració de BPA el 27 de juny del 2007, segons ha transcendit ara en el marc de tota la investigació. Entre altres coses, la Batllia acusa diversos directius i responsables de BPA de frau a la Seguretat Social o d’administració deslleial. Inicialment, l’acció judicial va anar contra l’exconseller delegat Joan Pau Miquel. Més recentment, a principi d’aquest 2017, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) va fer una ampliació de la querella primerament interposada per incloure en el marc de la causa tant l’accionista majoritari de BPA Higini Cierco com els altres dos accionistes de Landstreet (el tercer era l’esmentat Miquel) Javier Escoda i Daniel García.
Segons les fonts a les quals ha tingut accés l’Altaveu, el contracte de gestió avalat pel conjunt del consell d’administració de BPA -en el qual, curiosament, també hi són representats accionistes assessorats legalment per Jean-Michel Rascagneres, alhora actualment president de la CASS que promou les querelles- va ser signat per Joan Pau Miquel en nom de BPA, Higini Cierco representant BPA Fons i Javier Escoda i Daniel García en representació de Landstreet.
Una de les principals acusacions que es feia en el marc del ‘cas Landstreet’, la defraudació a la Seguretat Social, hauria estat suposadament subsanat amb la regularització feta per l’exconseller delegat del banc, que va trametre a la CASS un xec d’una quantitat aproximada de mig milió d’euros. La CASS va rebre el xec i no l’ha refusat pas. Malgrat que es pot seguir la causa pel frau, si s’ha regularitzat necessàriament l’afer ha d’acabar amb una absolució i arxiu, segons fonts jurídiques coneixedores del cas, que han remarcat el fet que l’operativa de Landstreet era coneguda dins de l’entitat bancària i pels components dels seus òrgans de govern.
Les fonts consultades han lamentat que els organismes judicials intentin desviar l’atenció del que havien de ser els grans casos de corrupció -el FinCEN va arribar a insinuar que hi havia directius de BPA que havien cobrat comissions arran dels fets que enunciava en el seu ‘Notice’- i blanqueig continuat i sistematitzat en seu bancària. L’organisme depenent del departament del Tresor nord-americà va focalitzar la seva nota que va derivar en la intervenció de BPA en tres grans afers: l’‘operació Emperador’, el ‘cas Petrov’, l’afer que implicava excàrrecs públics veneçolans i, en quart lloc i molt difuminat, quelcom vinculat al càrtel de Sinaloa.
El ‘cas Emperador’ ha anat perdent llençols a cada bugada que s’ha fet en els tribunals espanyols. I el gros de tot plegat i epicentre de la causa general del sumari principal del ‘cas BPA’ han acabat sent les compensacions que el banc feia amb l’empresari espanyol Rafael Pallardó, que operava amb totes les entitats del Principat. Pallardó ha mantingut sempre que els seus diners procedien de l’evasió fiscal. Tampoc no s’ha mogut gran cosa més del ‘cas Petrov’ ni del que al Principat es va batejar amb el nom de ‘Petroli’, per la presumpta relació d’excàrrecs veneçolans i la petroliera PDVSA. Finalment, es vincula amb Sinaloa un compte que un exdiputat per aquella circumscripció mexicà tenia a BPA. Des del país centreamericà han estat nombroses les informacions relativament recents que més enllà de situar el polític (i banquer) en l’òrbita del PRI en cap moment se l’ha vinculat al càrtel de la droga.
Comentaris