El concurs que hauria de permetre posar en marxa noves línies de transport públic continua als llimbs

Comentaris

El concurs per adjudicar les línies del transport públic del país continua en l’aire. I no tan sols pel fet que una de les empreses postulants hagi iniciat un plet legal contra tres de les altres ofertants. La concepció del procés de concurrència i, sobretot, el disseny dels lots i les condicions (per exemple de garanties) que es va imposar han estat durament qüestionats pel sector. I escudant-se, per exemple, en el traspàs de poders generat per la dimissió de qui va ser ministre de Transports, Jordi Alcobé, es mira de justificar un retard en el procediment que hores d’ara no té massa explicació.

En principi, el plet iniciat per Hispano Andorrana contra el Govern i contra les societats Cooperativa, Novatel i Regitours no hauria de frenar el concurs. Però tampoc no hi ajuda. L’executiu va descartar excloure del concurs les ofertes presentades per les UTE formades per algunes de les companyies contra les quals acciona ara la Hispano (Regitours i Novatel, d’una banda; i Cooperativa, de l’altra). 

La companyia demandant recorda que el plec de bases deixava clar que cada empresa només podia fer una oferta. I entén la Hispano que això és incompatible amb el fet que via UTE hi hagi societats que, d’una manera o altra, tingui representació i interessos en més d’una de les propostes trameses al ministeri de Transports. El cas ja és a la Justícia. I el BOPA en publica aquest dimecres l’admissió a tràmit de la demanda, que formalment va tenir lloc el 31 de gener.

Més enllà del plet judicial en marxa, quan es va fer públic el concurs per les línies, que també està impugnat, diferents empreses del sector van posar el crit al cel. I això seria el que manté al Govern expectant i, en certa manera temerós, de com pot acabar tot plegat. D’aquí que no s’avanci. O, com a mínim, que no s’avanci en els terminis previstos. I això que per exemple la concessió del Bus Exprés ja fa molts mesos que va caducar. Però ni així. Es manté la provisionalitat. I això que el transport públic, si s’escolta els dirigents polítics, hauria de ser promogut, promocionat.

Com l’estació d’autobusos, que tampoc no acaba de veure la llum al final del túnel. No obstant això, però, després de setmanes d’aturada, en aquest cas les obres sí que s’han reprès. Encara falta una bona part dels treballs. I no està clar si l’equipament podrà entrar en servei a final del mes que ve, que és la darrera data que va deixar entreveure el Govern com a possible tret de sortida de la instal·lació. 

La UTE que s’encarregarà del manteniment i explotació de l’estació és més prudent. I sabedora dels diversos problemes amb què s’ha trobat, de les mancances que va presentar l’adjudicació de materials i instal·lacions, que en alguns casos han hagut de solventar fer-se’n càrrec, ara ja no es vol fer cap prejudici de quan pot estar tot apunt. La feina es va fent. Però no està clar que es puguin complir els darrers terminis esmentats per Govern.

Comentaris

Trending