El comú de Sant Julià preveu injectar 800.000 euros per al parc d'aigües braves parroquial

Comentaris

El comú de Sant Julià preveu injectar 800.000 euros per al parc d\'aigües braves parroquial
El comú de Sant Julià preveu injectar 800.000 euros per al parc d\'aigües braves parroquial

El comú de Sant Julià preveu invertir uns 800.000 euros per dur a terme les actuacions necessàries al curs del riu Valira al seu pas per la parròquia i altres espais propers en vista a crear el parc d’aigües braves urbà que, en principi, hauria d’anat també lligat a les corporacions de la capital i d’Escaldes i també a Andorra Turisme, però en el qual, com a mínim a Laurèdia, s’hi creu fermament. Aquesta serà la partida inversora diferenciadora i més important, probablement, que reflectirà el pressupost per a l’exercici en curs. Una previsió pressupostària que està pràcticament llesta i que s’hauria d’aprovar en breu en una sessió de consell comunal.

L’equip liderat per Josep Miquel Vila creu fermament en aquesta nova atracció i en el fet que sigui un revitalitzador per a la parròquia. De fet, quan es va presentar l’acord amb els altres comuns i amb la societat pública que gestiona la promoció turística del país, el cònsol lauredià ja va deixar clar que el projecte era viable com a mínim pel que feia al tram de Sant Julià. El parc en la seva extensió havia de tenir uns onze quilòmetres, des de les immediacions de Caldea i fins a la frontera del riu Runer. La inversió de 800.000 euros seria estrictament a Sant Julià. Cal fer actuacions al llit del riu i canalitzar-ne alguns trams per assegurar el cabal del riu necessari per poder-hi baixar fent ràfting o amb canoes o caiacs. 

L’activitat està centrada en els mesos de primavera encara que es podria mirar d’allargar tant com es pogués durant l’estiu. I a banda d’invertir en el riu pròpiament dit, també s’hauran de fer altres intervencions, segons que han explicat fonts coneixedores del projecte i de l’esborrany de pressupost per aquest 2017. Per exemple, i encara que no està definit del tot, en l’espai on hi ha una gasolinera a cavall de les avingudes Verge de Canòlich i Francesc Cairat, molt a tocar de l’oficina de turisme i de la plaça Laurèdia. En aquell espai s’hi podria ubicar, segons algunes fonts, l’oficina de recepció i atenció als usuaris del parc fluvial lauredià.

El pressupost que el comú preveu aprovar per aquest 2017 hauria de permetre la corporació rebaixar substancialment el deute, i situar-lo en el 160%. Com és sabut, el màxim permès per la llei és del 200% (de la mitjana d’ingressos obtinguts en els tres anys immediatament anteriors a l’exercici sobre el qual es vulgui fer el càlcul). Aquest any el comú haurà de continuar injectant diners a Camprabassa -al voltant de 700.000 euros-, però la corporació espera que sigui ja el darrer exercici en què calgui que hi hagi un traspàs directe d’una banda a l’altra. I que l’ecoparc, amb retallades considerables, comenci a funcionar.

Consell d’administració de Camprabassa

De fet, aquest dilluns, l’òrgan de direcció de la societat que gestiona Naturlandia ha fet una reunió de seguiment de qüestions diverses. Aquesta reunió, a diferència de les moltes que celebra el cònsol a Barcelona per parlar del projecte d’ecoparc -i on es prenen decisions que descol·loquen fins i tot a la immensa majoria de la majoria de Laurèdia en Comú-, s’ha celebrat a Sant Julià. Com sol ser costum, oficialment ningú no bada boca sota el sepulcral missatge que s’ha acordat que no transcendeixi res fins que algú decideixi el contrari.

En tot cas, la previsió és que s’hi donés compte del pressupost per aquest 2017, amb l’objectiu d’assolir un superàvit de 200.000 euros. En la mateixa reunió també s’hauria aprovat ja formalment la contractació del nou director d’operacions, l’executiu espanyol Manuel Robles. Robles va fer cap al Principat fa unes setmanes, just el 12 de gener, quan va ser presentat a alguns dels comandaments de l’ecoparc i quan van transcendir els nous horaris d’obertura del parc, tancat totalment al públic en general els dimarts i els dimecres i que per a la resta de dies s’hi pot accedir sols per la cota 2.000.

Ni de Camprabassa ni tampoc del comú no s’entenen encara -i aquí encara no es va tard, el termini legal per presentar les execucions pressupostàries és el 31 de març- els resultats de l’exercici passat. Les liquidacions del 2016. No obstant això, uns primers indicadors marquen que la corporació tornarà a tancar amb xifres vermelles, que en concret podrien arribar a 600.000 euros. I en el cas de la societat que gestiona Naturlandia un dels principals mal de caps seria una davallada d’ingressos de l’ordre de 400.000 euros per no haver pogut consumar alguns dels elements que es pensaven atraure amb la denominada ‘zona Toni Bou’, que fa molts mesos que està en obres i no acaba mai de veure la llum.

Comentaris

Trending