El comitè d’empresa del SAAS explota pel tracte que rep el personal del Cedre

Aquest dijous es posa formalment en marxa la prova pilota de l’atenció centrada en la persona (ACP) a la tercera planta del centre enmig de protestes per l’indegut planificació laboral

-
-
El comitè d’empresa del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) s’ha aixecat de la taula de treball per, suposadament, redreçar la situació del Cedre. Els representants dels treballadors han esclatat en veure que, a parer seu, no hi ha cap interès per part de la direcció dels serveis sanitaris en afrontar la problemàtica laboral denunciada pel personal del centre sociosanitari i posar-hi remei. L’anunci de la ‘dimissió’ arriba a poques hores que es posi en marxa formalment la prova pilot del projecte d’atenció centrada en la persona (ACP) que s’ubica a la tercera planta de l’equipament.

Els darrers dies el clima s’ha tornat a enrarir per les reubicacions i els reajustaments de personal que s’estan fent per poder activar la planta d’ACP. En principi, tot el personal que prestarà servei en el marc d’aquesta prova pilot ho fa de manera voluntària. És a dir, s’ha prestat voluntari a formar part del primer equip d’ACP. Però això comporta que s’han hagut de moure altres peces. Segons fonts properes als treballadors, es va demanar que la planificació es fes amb un mes de marge perquè les persones que veiessin alterats els seus llocs de treball poguessin reorganitzar-se bé. Els laments són que no només no s’ha atorgat aquell mes sol·licitat sinó que no s’hauria respectat en alguns casos ni el termini legal d’una setmana. 

Treballadors del centre sociosanitari lamenten que se’ls avisa d’un canvi de lloc de treball amb un termini inferior al que fixa la normativa laboral, i menys encara respecte del marge sol·licitat

De fet, aquest dimarts s’haurien continuat comunicat reubicacions, fet que hauria comportat que algunes persones es plantegin fer reclamacions legals formals. Fonts properes al SAAS han assegurat que analitzaran si això ha estat així per assegurar que no s’ha fet res mal fet. Però sí que han reconegut que tot i valorar la possibilitat de poder frenar la posada en marxa de la prova pilot d’ACP finalment s’ha decidit activar-la amb el calendari inicialment previst perquè així ho ha recomanat l’assessora externa per a la implementació del nou model d’atenció, que fa unes setmanes que està avaluant els processos i fent un seguiment de tot allò que està succeint al Cedre.

Justament, aquesta voluntat de tirar endavant l’ACP a qualsevol preu, per dir-ho d’alguna forma, és el que ha fet explotar el comitè d’empresa. En un comunicat recorda que davant els problemes sorgits al tomb del Cedre,  “la direcció del SAAS crea un grup  de treball per tractar aquests temes, i invita al Comitè a participar com a ‘representats laborals’ dels treballadors” i que “durant aquestes reunions, els representants del comitè, han demanat reiteradament tractar els temes relacionats amb la situació laboral actual dels treballadors,  però s’han focalitzat en el disseny de la implantació del projecte ACP”.

Amb tot, el comitè d’empresa considera que les “denúncies realitzades per part  del personal del Cedre quant a la seva planificació laboral i els seus drets no han estat resoltes, sinó agreujades, pel que considerem que no s’ha realitzat una veritable feina per solucionar aquestes incerteses i neguits del equip humà que forma el Cedre” i és per aquest motiu i “donat que no s’està afrontant el greu problema laboral que pateix el personal del Cedre en l’actualitat i en un futur proper, hem decidit aixecar-nos i deixar de participar en les reunions, fins que la direcció del SAAS accepti tractar aquests temes”.

Comentaris (4)

Trending