El comerç de la Seu es posa apunt per treure profit al nou ‘tax free’

Més botiguers de la capital urgellenca que fins ara, previsiblement oferiran als ‘clients andorrans’ la possibilitat de desgravar-se l’IVA després de l’abolició del límit dels 90,15 euros

Un rètol que convida a aprofitar el 'tax free' en ple nucli històric i comercial de la Seu, aquest dissabte, dia de mercat.
Un rètol que convida a aprofitar el 'tax free' en ple nucli històric i comercial de la Seu, aquest dissabte, dia de mercat.
El comerç de la Seu es posa apunt per mirar de treure rèdit a l’abolició de la despesa mínima que calia fer fins ara per tal que els residents a fora de la Unió Europea (UE) es poguessin desgravar l’IVA aplicat en productes o serveis venuts o oferts dins de la comunitat. És a dir: mira d’atraure més encara, per dir-ho així, els consumidors d’Andorra. Aquest cap de setmana els tràmits per dur a terme el procediment del ‘tax free’ ja es preveu que vagin a l’alça al punt duaner.

El comerç de la Seu es posa apunt per treure profit al nou ‘tax free’

 

Més botiguers de la capital urgellenca que fins ara, previsiblement oferiran als ‘clients andorrans’ la possibilitat de desgravar-se l’IVA després de l’abolició del límit dels 90,15 euros

Encara que algunes fonts consultades han assegurat que no es tracta de fer una campanya agressiva, sí que els comerciants de la capital de l’Alt Urgell pretenen treure profit al fet que no calgui fer una despesa de 90,15 euros com a mínim perquè els compradors del Principat, que a efectes de les botigues de la Seu són els que hi tenen incidència, es puguin estalviar l’IVA que s’aplica als béns i serveis. Un hipermercat com el que la firma Mercadona té just a la rotonda que hi ha l’entrada de la ciutat arribant des d’Andorra ja tenia el mecanisme preparat per facilitar al client, si ho volia, el procediment del ‘tax free’. 

Totes les fonts consultades han explicat que en aquest centre comercial en concret és possible que la facturació s’incrementi respecte dels consumidors andorrans i, alhora, també han remarcat que altres comerços urgellencs que fins ara no havien parat compte a tenir apunt la documentació i elements necessaris per facilitar als clients el procediment relatiu a la desgravació de l’IVA ara ho facin. Tot, però, és molt embrionari. El nou marc normatiu és vigent des de dijous, quan va entrar en vigor el pressupost espanyol per aquest 2018 que inclou una disposició que modifica la llei de l’IVA espanyol i deixa sense efecte el límit que al seu dia era de 15.000 pessetes, fins ara, doncs, dels esmentats 90,15 euros.

Certament, en alguns punts del nucli antic i alhora més comercial de la capital urgellenca, s’hi pot veure rètols al·lusius a les noves condicions del ‘tax free’. Amb un rotund ‘compra a la Seu!’, la Unió de Botiguers de la Seu (UBSU) convida tothom, veïns i visitants, a aprofitar els avantatges. La remarca d’un ‘aprofita’l’ referent al ‘tax free’ i un avió de paper amb els colors de la banders del Principat, però, no deixa dubtes de a qui va dirigit essencialment el missatge. El comerç, reconeixen algunes fonts consultades, estan a l’expectativa de l’impacte que pot tenir la nova mesura. També estan a l’expectativa els centres comercials d’ús més ordinari del Principat.

Malgrat que el 21% és el tipus impositiu general, cal recordar que hi ha molts productes que a Espanya estan gravats al 10% o el 4%, més a prop del gravamen del Principat

Però no tot és un IVA del 21%, que és el tipus més alt que s’aplica a l’Estat espanyol i que, per tant, és molt superior a l’IGI general del Principat, del 4,5%. La tarifa espanyola estàndard, és cert, és del 21%. Però hi ha un tipus reduït al 10% i un altre de super-reduït al 4%. El primer s’aplica a productes alimentaris no bàsics, a productes de salut o al transport de viatgers i les empreses hoteleres. Des d’aquest dijous passat, també, les entrades del cinema o el teatre, a Espanya han deixat d’estar gravades al 21% per ser-ho al 10%.

I el gravamen més reduït de tots a Espanya, el del 21%, s’aplica a aliments bàsics com el pa, la llet, els ous, la farina, les patates, la fruita o les verdures. I també a alguns medicaments, el material escolar, els llibres i, per exemple, els diaris. Sia com vulgui, segons les fonts consultades, si ja de per sí els caps de setmana són els dies de més activitat al punt duaner espanyol on es fan els tràmits de comprovació per poder validar el ‘tax free’, s’espera que a partir d’aquest hi hagi un increment de feina que, potser, quedarà compensat perquè molts dels residents al Principat ja han iniciat les vacances i no faran els tràmits fins que tornin a territori andorrà.

-

Relacionat

L’IVA espanyol es pot recuperar des del primer cèntim d’euro a partir d’aquest dijous
Una compradora en una àrea comercial d'alimentació.

Relacionat

Cop al comerç, oxigen per al consumidor

Comentaris

Trending