L’IVA espanyol es pot recuperar des del primer cèntim d’euro a partir d’aquest dijous

Amb l’entrada en vigor de la Llei del pressupost d’Espanya per al 2018 ja no caldrà fer una despesa superior a 90,16 euros per poder acollir-se al procediment del ‘tax free'

-
-

Si vostè resideix a Andorra i compra a l’Estat espanyol, a partir d’aquest dijous no haurà de fer una despesa superior a 90,16 euros per tal que li sigui retornat l’impost sobre el valor afegit (IVA) que s’aplica als productes. A parir de demà podrà reclamar el retorn de l’IVA des del primer cèntim d’euro. La mesura, que afecta qualsevol persona que no resideixi en un país de la Unió Europea (UE) i compri a Espanya, està sent molt celebrada pel comerç de l’Estat veí, sobretot, els comerços petits -a la Seu, algunes grans superfícies fan salts d’alegria-, però per al sector comercial del Principat és una ganivetada de considerables dimensions.

El canvi l’inclou el pressupost d’Espanya per aquest 2018, que s’ha aprovat amb molt retard i aquest dimecres l’ha publicat el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). La llei pressupostària estableix en el seus articles finals que les seves disposicions entren en vigor l’endemà de la seva publicació. Per tant, aquest dijous. L’article clau és el 76, que aboleix la limitació dels 90,16 euros, o les 15.000 pessetes que establia al seu dia la llei de l’IVA i que té vocació de permanència. No és sols per a aquest any encara que la modificació es faci via llei pressupostària. L’article 21 d’aquest text inicialment datat el 1992, el de l’IVA, establia que per al retorn de l’impost calia que els béns estiguessin degudament facturats, superessin sumats el valor de 15.000 pessetes, els 90,16 euros actuals, fossin adquirits per persones residents fora de la comunitat europea (UE) i que, efectivament, els productes o béns també acabessin sortint fora de la UE.

Mentre el comerç de proximitat de l'Estat veí celebra la mesura i a la Seu salten d'alegria, en superfícies comercials de consum diari del Principat hi ha notable preocupació

Curt i ras, la compra de la setmana que una família andorrana o resident faci en algun supermercat de la Seu ara podrà dur a terme el procediment del ‘tax free’ malgrat que no arribi als 90 euros. Els consumidors del país estan d’enhorabona mentre que les superfícies comercials de consum més o menys diari i ordinari tremolen. La repercussió pot ser tant negativa que fins i tot el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, preguntat aquest dimecres per si l’executiu havia tractat la qüestió ha respost amb un lacònic “no n’hem parlat”. Cinca, bon orador, sol aprofitar la majoria de preguntes per fer-hi afegitons de collita pròpia o aportacions personals, aclariments. En aquesta ocasió ha buscat ràpidament la següent pregunta.

Amb aquesta mesura, Espanya se situa al mateix nivell que el Regne Unit, Alemanya o Holanda, on no hi ha mínim per poder-se desgravar, des de fora de la UE, l’impost sobre el valor afegit dels béns, dels productes, i passa per davant, per exemple, de França, que continua mantenint una despesa mínima a partir de la qual es pot dur a terme la desgravació. El comerç de proximitat pensa que aquesta mesura pot suposar un increment de facturació de més de 120 milions anuals i pot contribuir a crear uns quant milers de llocs de treball. A Andorra els càlculs difícilment estan tan ben detalls i fets. Però és evident que serà tot al contrari. De ben segur que s’imposa un bany de realisme i l’establiment de mesures per fomentar el consum. Ja no perquè continuïn venint turistes, que també, si no perquè no caigui el consum intern, que és el punt clau en aquesta ocasió.

Una compradora en una àrea comercial d'alimentació.

Relacionat

Cop al comerç, oxigen per al consumidor

Comentaris

Trending