El Col·legi d'Advocats 'respon' als treballadors de BPA: Pujadas ponent 'estrella' d'un cicle sobre deontologia professional

Comentaris

El Col·legi d\'Advocats \'respon\' als treballadors de BPA: Pujadas ponent \'estrella\' d\'un cicle sobre deontologia professional
El Col·legi d\'Advocats \'respon\' als treballadors de BPA: Pujadas ponent \'estrella\' d\'un cicle sobre deontologia professional

Si no se’n riu dels treballadors i extreballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) i d’algun altre ciutadà que encara té un plet en dansa contra Manuel Maria Pujadas, el Col·legi d’Advocats ho sembla. Sense haver donat resposta a la denúncia dels empleats del banc intervingut contra el lletrat que inicialment va defensar els seus interessos i després va passar a representar el Govern en una causa contra alguns d’ells, el col·lectiu que aglutina els professionals del Dret del Principat acaba de convocar un cicle de ponències que té en Pujadas el ponent ‘estrella’. Bàsicament perquè intervé dos cops.

I el cicle de ponències té gràcia. Versa sobre deontologia. Concretament, segons la convocatòria, l’objecte pretès pel col·legi liderat actualment per Sophie Bellocq és “debatre sobre la importància de respectar les normes deontològiques que regeixen la nostra professió i el respecte dels principis essencials”. El cicle de ponències, adreçat als col·legiats i obligatori per als advocats que estan inscrits als torns de guàrdia i d’ofici, es distribueix entre tres dies en els quals hi haurà, en conjunt, quatre xerrades. Dues les protagonitza Manuel Maria Pujadas. 

La primera està programada per al 13 d’octubre i té com a element temàtic la publicitat i la competència entre advocats. La segona encara té menys motius per menystenir-la: “Infraccions processals (Llei i estatuts) i pèrdua de col·legiació. Empara del degà del Col·legi d’Advocats”. Aquesta segona ponència està prevista per al 27 d’octubre. Les altres dues xerrades , sobre el respecte a l’advocat de la part contrària i el secret professional les pronunciaran, respectivament, Maïtena Manciet i Jean-Michel Rascagneres.

La denúncia pendent

El Col·legi d’Advocats té pendent de resoldre la denúncia interposada per més de quaranta empleats i exempleats de BPA. Els firmants de la queixa demanen la inhabilitació i sanció de l’advocat que representa els interessos del Govern en la causa BPA. Els empleats del banc van presentar fa dos mesos al Col·legi d’Advocats d’Andorra la denúncia formal contra Manuel Maria Pujadas per una infracció professional molt greu.

El personal de l’entitat bancària que firmen la queixa considera que “existeix conflicte d’interessos entre el col·lectiu de treballadors de BPA amb la querella interposada per l’advocat Pujadas, en nom de Govern, contra socis i exdirectors de la mateixa entitat”. L’escrit presentat davant el Col·legi d’Advocats afegeix que hi ha “un risc significatiu de violació del secret per les informacions rebudes de l’antic client ‘col·lectiu de treballadors de BPA’.” També es destaca que “el coneixement dels nostres afers com a treballadors de BPA pot afavorir al nou client, en aquest cas, el Govern, de manera injustificada”.

Hores d’ara, la queixa estaria encara pendent de resoldre’s. La junta que lidera el col·lectiu de lletrats tindria, segons algunes fonts, seriosos problemes per disposar del quòrum necessari per poder prendre decisions. Molts dels components de la junta participen com a lletrats en la causa BPA d’una manera o altra. Sophie Bellocq, la degana, per exemple, ha firmat la querella en nom de la CASS contra Joan Pau Miquel pel denominat ‘cas Landstreet’. A més, té vincles familiars directes amb el gabinet jurídic de MoraBanc.

El vicedegà, Joan Miquel Casajuana, assumeix la representació legal d’un dels actors civils en la causa general de BPA. Alhora, també té encàrrecs professionals de MoraBanc. La secretària és Carme Moles, que acaba de completar una comanda professional del Govern en relació a les suposades irregularitats al SAAS. La tresorera, Neus Vives, està vinculada a la secretaria del consell d’administració d’Andbank. Entre els vocals, Vanessa Durich forma part del despatx Pujadas; Marc Maestre defensa diversos dels processats pel ‘cas BPA’ i Joan Monegal és soci de Jean-Michel Rascagneres alhora que va formar part de la candidatura de DA en les passades comunals a Andorra la Vella.

Comentaris

Trending