El canvi de concessions al transport públic provoca un mercat de fitxatges de xòfers

Els adjudicataris començaran a fer el servei l'1 de setembre

-
-
L'1 de setembre entrarà en funcionament el "nou" transport públic. Dues propostes es van adjudicar els tres lots previstos: la formada per Autocars Nadal, les línies de les parròquies centrals i Sant Julià de Lòria; i l'UTE formada per Cooperativa Interurbana i Transpisa, les de les valls del Nord i d'Orient. L'adjudicació a Nadal del trajecte entre la parròquia laurediana i Escaldes-Engordany ha fet que aquesta companyia hagi de contractar més xòfers.

Nadal ha publicat anuncis buscant xòfers per a la línia de Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, que correspon al Bus Exprés i a l'anomenat clípol convencional o  L1. El salari és a convenir però l'atractiu de l'oferta rau en el fet que els contractats disposaran dels avantatges socials del Grup Julià, associat amb Nadal.

Julià és un dels principals grups espanyols especialitzat en serveis globals de turisme i mobilitat, amb presència a més de 40 ciutats de 18 països, i compta amb més de cinc milions de clients en l'àmbit internacional.

El procés de selecció, a pocs dies, de l'inici de la concessió ha trasbalsat el mercat. Des de la Cooperativa Interurbana ja van dir, en el seu moment, als conductors que comptaven amb tothom i que no hi hauria acomiadaments. Caldrà veure si seran arguments suficients davant d'eventuals cants de sirena de Nadal-Julià.

Com també pot passar en el cas d'altres companyies com Andbus o Montmantell. Andbus va adquirir recentment Viatges Espanya i una de les condicions de l'operació de compravenda era que es respectessin els contractes dels 23 treballadors de l'empresa. Andbus està incorporant una vintena de nous vehicles a la seva ja àmplia flota.

El mapa del transport públic a Andorra està canviant ràpidament i això fa que hi hagi ofertes de feina, especialment entre els conductors. I la línia de Sant Julià de Lòria a Escaldes-Engordany és especialment llaminera, tot i la massificació a l'entrada i sortida de les escoles. Necessita més busos i, per tant, més xòfers perquè en determinants moments del dia la freqüència de pas és de cada deu minuts.  Els fitxatges s'han d'efectuar amb rapidesa ja que l'1 de setembre s'estrena la concessió amb el nou disseny. 

En aquella data, els preus del bitllet senzill i d'anada i tornada s'han revisat d'acord amb les previsions d'evolució de l'IPC. Pel que fa a les tarifes d'abonaments mensuals o per un determinat nombre de viatges es rebaixaran al voltant d'un 10% respecte a la tarifa actual. S'han redefinit les rutes per Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

A més, s'ha posicionat l'Estació Nacional d'Autobusos com a punt neuràlgic de connexió amb línies internacionals. D'aquesta manera, es diversifiquen les línies provinents de la Vall d'Orient a l'entrada i sortida d'Escaldes-Engordany. 

Comentaris

Trending