Cribratge a 12.000 alumnes i docents per a un inici de curs sense mascareta ni distàncies

Les classes seran els grups de convivència, que sí que hauran de guardar les mesures amb els alumnes d’altres aules, i la voluntat és que es pugui fer “la vida més normal possible”

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa. SFGA

El Govern aposta perquè el nou curs escolar sigui al 100% presencial. Amb l’experiència positiva, segons ha assegurat la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, del retorn al juny, l’executiu preveu ampliar els grups de convivència de llavors. La classe passarà a ser aquest grup sigui quin sigui el nombre total d’alumnes. Abans de la tornada a les aules, Salut vol fer un cribratge massiu a 12.000 persones, entre alumnes i personal docent, que serà voluntari, tot i que, qui no el superi, almenys les primeres dues setmanes, haurà de complir les mesures de precaució habituals.

Així, els alumnes, mentre estiguin a la seva classe, no caldrà que portin mascareta ni que guardin la distància de seguretat amb la resta de companys. Un cop fora, sigui als passadissos, al menjador o al patí, sí que hauran de mantenir aquestes mesures amb els estudiants d’altres aules. En cas que es detecti un cas sospitós de Covid-19, si aquest es confirma, tots els estudiants de l’aula hauran d’aillar-se, tot i que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha remarcat que ara el període és més curt, d’uns “set dies i escaig”.

Qui no accepti fer-se les proves, podrà anar a classe però durant dues setmanes haurà de mantenir les distàncies i portar mascareta

Per garantir el mínim risc de contagi, el Govern impulsarà a partir del 31 d’agost, un programa de cribratge massiu entre tots els alumnes, els docents i la resta de personal de suport. Es calcula que la població objectiu se situa entorn de les 12.000 persones. Consistirà en proves TMA i en tests d’anticossos, amb el sistema dels Stop Labs -s’utilitzarà tant el de la caserna de bombers com altres dos que s’obriran específicament-. Es faran a aquells alumnes a partir dels sis anys.

Tot i que Benazet s’ha mostrat confiat que la major part d’implicats acceptaran sotmetre’s al cribratge, també ha avisat que, aquells que s’hi neguin, almenys durant les dues primeres setmanes del curs, el que es considera el període d’incubació del virus, “no podrà integrar-se en cap grup”. Podrà estar a classes, sí, però emprant mascareta i guardant les distàncies de seguretat.

“Aquest dispositiu que creem és perquè es pugui fer una vida el més normal possible”, ha destacat el titular de Salut, que, de fet, ha indicat que aquest objectiu és el que es vol aconseguir. “O bé amb el cribratge o bé amb deixar que passi el període màxim d’incubació es recuperaria la situació normal”, ha comentat Benazet.

Educació i Salut aposten per l'escenari més positiu dels previstos inicialment, però cada centre té plans de contingència per si cal reduir els grups i són necessaris més espais

Una altra mesura que es tirarà endavant és tenir una fitxa amb informació detallada de cada estudiant. Aquesta inclourà els diferents grups de convivència al qual pertany. Així, més enllà del de classe, hi figurarà el del transport -amb qui comparteix bus- o el d’altres activitats extraescolars que realitzi. Sobre aquestes, el Govern té clar que es mantindran, ja que l’experiència amb les d’estiu o les colònies ha estat força positiva. “Fins ara, no hi ha hagut infeccions. Es podrà reprendre amb les mateixes mesures de precaució perquè sabem que són eficaces i que han funcionat”, ha indicat Benazet. Entre elles, també hi figura l’esquí escolar. “La nostra voluntat no és anul·lar-lo”, ha afirmat Vilarrubla.

La ministra d’Educació ha explicat que, vista l’evolució sanitària, s’ha apostat per començar el curs en l’escenari 1, el més positiu dels que s’havien plantejat fa setmanes. “Si mai es complica i el ministeri ens diu que no podem tenir tants alumnes a una classe, reduirem a entre quinze i deu, com al juny”, ha indicat, tot recordant que, si cal ampliar espais, cada centre té el seu pla de contingència que inclou des de biblioteques a pavellons fins a cinemes o centres de congressos, així com els antics espais de l’escola espanyola a Sant Julià o els de l’andorrana a Ciutat de Valls.  

A banda del cribratge massiu i inicial, la idea és fer-ne més durant el curs. Almenys, un cop al mes, en aquest cas sobre una mostra de la població escolar. Benazet, però, ha avançat que s’estan estudiant la possibilitat d’aplicar noves tècniques que permetin un major nombre de proves. El que sí que es descarta, almenys per ara, és que calgui tancar algun centre si hi ha casos. “La nostra situació no és la mateixa que a altres zones; amb aquesta gestió no hem de tenir una situació que ens hagi de fer aïllar tota una escola. Seguim la mateixa estratègia que amb la població en general. No hem hagut de tancar res perquè el nostre model és ser actius en el diagnòstic i en el seguiment de casos. Això evita que hagis de confinar a grans grups o, en aquest cas, una escola sencera”, ha comentat.

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending