Retorn a classes sense mascareta ni distàncies de seguretat

Benazet explica que els alumnes es distribuiran en "grups de convivència" d'unes 14 nens que podran fer "vida normal" entre ells, però sí que hauran d'evitar el contacte amb altres aules

Una aula d'un centre educatiu andorrà.
Una aula d'un centre educatiu andorrà.

Els alumnes que la setmana vinent tornin a escola podran fer “vida normal” a les aules. En concret, dins del seu “grup de convivència”, format per màxim una quinzena de nens. Entre ells, no caldrà portar mascareta ni que guardin distància de seguretat, però sí que hauran de minimitzar el contacte -i si es fa mantenir aquestes mesures sanitàries- amb altres classes. A més, la idea és fer també mostreigs amb proves TMA al cap d’uns dies per comprovar si s’han pogut produir casos de coronavirus.

La idea del Govern, com ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, és que els estudiants puguin recuperar una certa normalitat en aquestes darreres setmanes de curs presencial. Per això, la idea és distribuir els alumnes en grups, d’una mitjana de catorze per classe. Entre ells, podrien tenir una relació normal, com abans de l’esclat de l’emergència sanitària.

Per tant, “arribaran amb mascareta i seguint el distanciament i en diferents franges horàries per entrar al centre”, ha apuntat Benazet, però, ja un cop a l’aula la cosa canviarà. Podran estar sense mascareta i tenir contacte entre ells. Això sí, s’haurà d’evitar barrejar-se amb altres grups. Si això succeeix, sí que caldrà reprendre les mesures de seguretat anticoronavirus.

Es preveu fer un mostreig de proves TMA al cap de pocs dies de l'inici de les classes per vigilar si s'ha donat algun contagi per coronavirus

La voluntat del Govern és que aquest retorn a les escoles, després de dos mesos i mig de confinament, no sigui traumàtic per als escolars. I és que, com ha apuntat Benazet, s’entén que una tornada amb un excés de zel podria ser contraproduent pels mateixos alumnes. “Entenem que tampoc seria saludable”, ha indicat.

A banda, i com en altres àmbits com ara el turístic, Govern vol aprofitar la gran capacitat diagnòstica que ofereixen les màquines cedides per la farmacèutica Grífols per controlar possibles rebots. Per això, quan passin entre nou i catorze dies (lapse encara per fixar) del retorn a les classes, es farà “un cribratge TMA entre professors i alumnes” per detectat si s’ha produït algun contagi de Covid-19 i actuar ràpidament per evitar l’expansió.

Serà, de fet, una fórmula similar a la que s’utilitzarà en altres àmbits, com ara el turístic, on també es preveu un mostreig al cap de pocs dies entre el “personal exposat” quan hagin passat entre nou i catorze dies des de l’obertura de fronteres. El ministre de Salut ha destacat que l’objectiu és estar molt atent i tenir una capacitat de resposta ràpida davant qualsevol possible rebrot.

“Necessitem una gran capacitat de fer diagnòstics ràpids i la tenim; podrem fer proves encara que siguin símptomes subtils”, ha indicat Benazet, que també ha apuntat que “ens volem dotar d’un equip d’epidemiologia molt potent i dotat”. Des del Govern s’ha volgut donar un missatge “optimista”, ja que s’entén que “guardant una sèrie de mesures de prevenció i cautela, podrem conviure amb la poca transmissió que pot haver-hi de Covid en la nostra societat”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending