El malestar pels concursos d’Educació puja de to i ja es plantegen accions judicials

El SEP assegura no tenir notícies de sospites de suposats favoritismes o que s’hagin ‘arranjat’ alguns dels darrers edictes però sí admet neguit alhora que ja hi ha una recollida de firmes en marxa per denunciar les irregularitats

La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla.
La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla. ARXIU / SFGA

Els darrers processos de selecció de mestres i professors generen polèmica, malestar. El neguit creix a mida que han anat passant les hores. Els edictes 2021 en matèria d’Educació estan en l’ull de l’huracà. Hi ha forta indignació en sectors docents i fins i tot una recollida de signatures en marxa per denunciar el que es consideren irregularitats i anomalies en els concursos que els posarien clarament en entredit. Les sospites d’eventuals favoritismes i fins i tot algun ‘arranjament’ estan a l’ordre del dia i ja hi ha professionals de la docència avaluant accions legals, impugnar concursos.

El secretari general en funcions del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), Daniel Pérez, ha reconegut que “som molt conscients del neguit” i malgrat que els afectats i enutjats, segons el dirigent sindical està “molt localitzat” en les persones que han participat en els concursos, “molts podem empatitzar”. En qualsevol cas, Pérez, malgrat reconèixer que el sindicat està a l’expectativa nega que ara mateix l’organització es plantegi actuacions judicials.

“Creiem que val la pena parlar clar, no pot ser que es tardi gairebé un mes a dir el nom dels candidats que han superat el procés de selecció i dos dies més tard es comuniqui que hi ha hagut un error i que persones que se’ls havia anunciat que tenien una plaça adjudicada, de cop es quedin fora”, mantenen els promotors de la recollida de firmes

En tot cas, un sector de la docència -el volum i impacte no se sabrà fins que no es faci efectiva la recollida de signatures però que ha anat creixent a mida que s’han sabut internament més detalls de la situació- sí que vol fer soroll en relació al procediment emprat. “Pensem que cal qüestionar certs aspectes sobre el procediment, la selecció final i el tracte dels candidats”, es diu en la justificació de la recollida que es pretén engegar. “Creiem que val la pena parlar clar, no pot ser que es tardi gairebé un mes a dir el nom dels candidats que han superat el procés de selecció i dos dies més tard es comuniqui que hi ha hagut un error i que persones que se’ls havia anunciat que tenien una plaça adjudicada, de cop es quedin fora”.

Aquest canvi de criteri o del que sigui és el que avala, en certa manera, les sospites d’un possible arranjament d’algunes de les places, que en segona instància haurien estat adjudicades, sempre segons les fonts consultades, a persones ‘properes’ al departament. Els impulsors de la recollida de firmes consideren que aquests anuncis i marxes enrere per deixar-los sense efecte i fer unes noves adjudicacions són “d’una falta de professionalitat, rigor i transparència sense precedents. I justament aquests tres valors sí que s’han exigit als candidats”.

Per tot plegat es demana als docents que mostrin “el seu desacord amb tot aquest procés, s’exigeix una reparació i que es depurin responsabilitats. Pensem que és de justícia aplegar firmes i dir-hi la nostra perquè el sentiment de companyerisme, la transparència, el rigor i l’empatia són els valors que el professat defensa en el dia a dia en la seva tasca docent i alhora són valors que integren el projecte educatiu de l’Escola andorrana”.

De persones properes a edictes ben estructurats

Les fonts consultades han reconegut que en vista a dur a terme qualssevol impugnació hi ha cert temor, especialment perquè no vagi enlloc o perquè pugui no tenir cap repercussió en relació amb els eventuals responsables de les eventuals anomalies. Perquè sí que està clar que els suposats errors en la valoració dels mèrits i els canvis de decisions a última hora generen molts dubtes i molta desconfiança. Però hi ha massa temor que s’hagi afavorit, presumptament, persones properes al ministeri o que el ministeri podria ‘apadrinar’.

El secretari general en funcions del sindicat educatiu assegura que s’està a l’expectativa i que hi ha tota la voluntat de “recollir els neguits dels afiliats”

El secretari general del SEP, que ha assegurat que l’organització “hi és per donar suport als afiliats”, ha explicat que els edictes d’Educació “potser són els millor estructurats de tota l’administració perquè se’n fan molts”, però que això no vol dir que no hi hagi errors i que quan hi són, s’hagin de denunciar perquè al final “s’està jugant amb persones”. De neguits sobre el canvis en la forma de comptar o malestar perquè primer s’hauria comunicat a unes persones que se’ls assignava la plaça i després s’ha fet marxa enrere sí que n’hi ha.

El sindicat també està a l’ull de l’huracà perquè l’ex-secretària general seria una de les concursants en els actuals processos de selecció. De fet, la seva participació en aquests edictes seria una de les explicacions que justificarien la renúncia al càrrec sindical. Daniel Pérez no hi entra. Assegura, això sí, que hi ha “molt bona relació, molt bona comunicació” amb la seva antecessora. I que els motius de la dimissió han quedat en la ‘intimitat’ del comitè directiu del SEP. La participació al concurs pot ser un motiu de la renúncia. No ho nega Pérez. Però en tot cas, assegura, no hi ha cap element que pugui explicar al cent per cent la marxa d’Anna Mundó.

Comentaris (20)

Trending