Els eventuals volen poder optar als edictes interns per les noves places a Educació

Des del SEP es posa en relleu que, en els darrers concursos, llocs de feina que inicialment estaven previstos per regularitzar interins van acabar sent per funcionaris que ja estaven a l’administració

La junta del SEP.
La junta del SEP. SEP

El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) vol que els mestres eventuals puguin també presentar-se als edictes interns a l’administració que permeten a altres funcionaris optar a les places fixes de docents. En aquest sentit, la presidenta de l’entitat, Anna Mundó, posa en relleu que en les convocatòries que, justament havien de servir per regularitzar interins, alguns dels llocs han acabat sent per a persones que no estaven exercint de mestres prèviament. Al mateix temps, es deixa clar que cal continuar amb el procés de regularitzacions.

Quan es crea una nova plaça, la Llei de Funció Pública deixa clar que primer cal convocar un edicte intern. És a dir, oferir el lloc de treball a aquells que ja estan dins l’administració. Només si queda vacant és quan es va a un edicte extern. En el cas de la consolidació d’eventuals d’educació, passa el mateix.

El sindicat remarca la necessitat de seguir consolidant places de professors interins i lamenten que la crisi de la Covid-19 ha provocat un retard en aquest procés

I això, per al SEP, està generant situacions que no són justes. En els concursos dels darrers anys, alguna de les places que, inicialment, havien de ser per a interins que acumulen anys i anys en aquesta situació, han estat guanyades per funcionaris que han volgut aprofitar la possibilitat de canviar de lloc dins l’administració. Entenen que cal trobar una fórmula que, com a mínim, els doni oportunitat d’accedir a tots els nous llocs creats.

I això es podria fer, explica Mundó, en el marc de la revisió del reglament d’interins. “El que demanem és que puguem optar als edictes interns”, comenta. Aquesta seria una possible solució. En cas que això no s’accepti, també s’entén que es podria mirar d’establir “uns requisits” com ara “una acreditació de formació o uns anys d’experiència a la plaça oferta”.

A l’espera que aquesta petició sigui atesa, la presidenta del SEP es mostra satisfeta pel treball fet amb aquesta normativa. “Ens dona molt més del que teníem”, indica. Sobretot en la regulació de les reavaluacions que tots els eventuals passen al final de cada curs per saber si el següent tornaran a tenir plaça en el sistema educatiu. “Se’ns està escoltant per redactar-lo i que quedi més just per al funcionament de la borsa d’eventuals”, afirma.

El que també té clar Mundó és que els anys vinents caldrà continuar amb el procés de regularització d’interins dins del ministeri d’Educació. “A tots els països hi ha eventuals; el que passa és que aquí s’ha disparat des del 2008 quan es va prohibir la creació de places”, apunta. Per ara, es lamenta que el procés iniciat el curs passat, per vint noves places, es va aturar per culpa de la crisi del coronavirus. Es reactivarà ara, però ja no donarà temps a fer el concurs per vint llocs de feina més que estava previst pel curs 2020-21. “Hem perdut places”, lamenta.

Comentaris (10)

Trending