Educació oferirà més oferta formativa en l’àmbit de les TIC per al curs 2022-2023

D’altra banda, a les noves branques de Formació Professionals iniciades s’ha evidenciat que hi ha una forta matriculació d’alumnes que no compten amb el graduat escolar

La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, a la comissió d'avui.
La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, a la comissió d'avui.

El món informàtic i tecnològic està cada vegada més present i forma part del dia a dia dels joves. La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha afirmat que es treballa per a “ampliar l’oferta formativa en l’àmbit de les TIC per al curs 2022-2023”. A més, en la seva compareixença a la comissió, ha exposat que als cursos de Formació Professional hi ha una forta demanda i matriculació de persones que no compten amb el graduat escolar.

“Hi ha una part del programa que ha quedat obsolet i hi ha altres àmbits que creen molt interès”, ha afirmat Vilarrubla. Per aquest motiu, es treballa a crear noves formacions que s’adaptin més a l’actualitat de la microinformàtica i les xarxes, matèries que estan en auge en els últims temps i que formen part del dia a dia dels joves, i de la societat en general. “Mantindrem certes parts de les formacions actuals, perquè entenem que són bàsiques i donen els eixos necessaris”, ha apuntat la ministra.

En aquest sentit, i seguint la forta tendència que tenen les xarxes socials i els telèfons mòbils en la societat, s’han plantejat tres branques noves, tot i que encara no estan confirmades. Es tracta del desenvolupament d’aplicacions, desenvolupament de sistemes informàtics i de l’àmbit del suport a l’usuari. “Així crearem diferents nivells per a llocs qualificats i que atendran els interessos dels estudiants”, ha apuntat Vilarrubla.

“Hem aconseguit una reducció de l’abandonament escolar prematur”

Aquest projecte s’emmarca dintre de la renovació que s’està portant a terme a la Formació Professional, amb l’habilitació del nou centre de la Massana, així com la reforma de les branques d’estètica i perfumeria, manteniment d’habitatges i de serveis comercials. Una de les principals novetats era l’accés a joves d’entre 16 i 18 anys que no haguessin obtingut el graduat escolar, i l’acceptació per part dels estudiants ha sigut força bona. Tal com ha apuntat Vilarrubla, fins a una trentena de joves s’haurien inscrit als diferents cursos sense estar graduats, “hem aconseguit una reducció de l’abandonament escolar prematur”, que era l’objectiu principal d’aquesta mesura.

Seguint la línia de la informàtica, Vilarrubla ha explicat que s’està treballant en un decret per poder atorgar diplomes de la Competència digital ciutadana. “És una ferramenta per reduir la bretxa digital a la ciutadania, a més de poder certificar el nivell de competències que es tenen en qualsevol feina o currículum”, ha afirmat. Aquesta proposta també comportarà una ampliació de l’oferta formativa del centre Al llarg de la vida, “per poder combatre amb totes les eines aquesta mena d’analfabetisme”. Els diplomes poden acabar sent requisits a les empreses en un futur, “perquè sempre tractem de treballar plegats i de veure què es necessita al món laboral”.

“Hem tingut una molt bona resposta, ha estat molt interessant parlar amb ells i hem pogut veure que tenen molt d’esperit crític”

Un altre tema que ha abordat la ministra en la seva compareixença ha sigut el Pla nacional d’infància i adolescència i la implicació que han tingut els joves d’entre sis i 16 anys, i d’entre 16 i 18 per poder aportar propostes d’accions per cadascun dels articles de la llei. “Hem tingut una molt bona resposta, ha estat molt interessant parlar amb ells i hem pogut veure que tenen molt d’esperit crític”. Vilarrubla ha afirmat que properament es podrà presentar i acordar com es prioritzarà cadascuna de les accions proposades.

Arran la relació amb el jovent, Vilarrubla ha volgut posar sobre la taula l’assetjament escolar i posar en relleu que “encara hi ha molta feina a fer”, però que el fet que es tracti d’un tema que cada vegada és més visible “és una bona oportunitat per frenar-ho”. Tot i això, ha volgut també remarcar que “el fet que es parli més no vol dir que hi hagi més, sinó que som més conscients”. A més, la ministra ha encoratjat els pares a no “banalitzar ni minimitzar” qualsevol cosa que els arribi dels seus nens, “si ens ho fan arribar, és perquè realment els preocupa”.

Comentaris (1)

Trending