Disminueix l’afectació de la vaga dels docents francesos en les classes però no el seu malestar

Aquest dijous s'ha convocat una nova jornada de mobilitzacions contra la reforma de la jubilació que ha tingut poc seguiment al Lycée Comte de Foix

Comentaris

Edifici del Lycée Comte de Foix.
Edifici del Lycée Comte de Foix. Toni Solanelles

La nova jornada de vaga convocada a l'ensenyament francès en protesta per la reforma de les pensions ha tingut poc seguiment. De fet el número de docents que es mobilitzen ha anat baixant progressivament ja que l'objectiu és no perjudicar els alumnes. Per aquest motiu es va decidir fer protestes però fora de l'horari escolar com ja va passar amb una concentració que es va fer a l'avinguda Meritxell.

La primera convocatòria va ser seguida per 70 docents i les altres per 28 i 12. Hi ha dos professors que fan vaga regularment, independentment de les jubilacions, per protestar contrael que consideren les degradacions constants de les condicions de treball. En les ciutats més pròximes a Andorra, com Perpignan o Toulouse s'han convocat manifestacions al carrer durant el matí d'aquest dijous. En el cas de Toulouse hi ha hagut 65.000 manifestants.

Les mobilitzacions coincideixen amb el debat sobre la reforma de les jubilació a l'Assemblea Nacional -el parlament francès-, amb debats molts intensos, acompanyats sovint d'insults i amenaces entre els diputats. Segons els comptes del govern, el dèficit del sistema de pensions arribarà als 12.000 milions el 2027 perquè els ingressos baixen ja que hi ha menys actius per finançar els pensionistes. L’oposició d’esquerres, que ha presentat 20.000 esmenes al text de l’Executiu, cosa que dificulta el debat. 

La primera ministra francesa, Élisabeth Borne, ha negat, com sostenen l’oposició i els sindicats, que aquesta reforma perjudiqui especialment les dones i ha assegurat que, gràcies a ella, progressivament s’igualarà la seva edat de jubilació a la dels homes.

 

Comentaris (1)

Trending