Comencen a declarar davant la policia estudiants que van rebre l’examen filtrat

La investigació per l’escàndol de les POB intenta delimitar qui va tenir accés a la prova de biologia que després va aparèixer en el control oficial

Exàmens de les POB dipositats en una caixa un dels dies de proves al Centre de Congressos.
Exàmens de les POB dipositats en una caixa un dels dies de proves al Centre de Congressos. Toni Solanelles

La policia ja ha començat a prendre declaració a estudiants de Batxillerat que, d’una manera o altra, van rebre una còpia de l’examen de biologia que després va aparèixer al control oficial de la POB en la matèria. La investigació iniciada arran d’una denúncia oficial del ministeri d’Educació intenta delimitar qui va tenir accés a la prova abans d’hora per mirar d’arribar a l’origen de la filtració, que podria estar en el departament de reprografia de Govern o en el propi ministeri.

Pocs detalls han transcendit fins ara de la investigació. El fet que la gran majoria d’estudiants siguin menors fa que es vagi amb molta cura en el treball policial. L’edat dels estudiants fa que hagin de tenir garanties suplementàries. Però l’objectiu és poder traçar el circuit que va fer el document, que els estudiants, almenys els que s’han anat citant fins ara, haurien rebut majoritàriament a través del WhatsApp. Els investigadors tenen clar, aparentment, que si no és algun menor que xerra més del compte, o algun progenitor que aclareix la situació, serà molt difícil poder acabar d’esbrinar del cert com va ser que la prova oficial exacta acabés a mans de molts estudiants abans d’hora.

Ladislau Baró durant el discurs d'entrega dels guardons del premi de relat Coca-Cola aquest dimecres a Aixovall.

Relacionat

Educació reforçarà els protocols per evitar filtracions d’exàmens

Com que es tenia clar, per un suposat descuit o per un excés de confiança que hi va haver en algun dels alumnes, qui eren alguns dels estudiants que havien rebut la còpia, s’ha anat tibant del fil. I es va citant als estudiants que van apareixent en les declaracions d’altres. El que sí que tenen clar els investigadors és que posats en pràctica, els protocols dissenyats correctament per Educació, no són tan fiables i segurs com es pretenia fer veure des del ministeri, mirant d’espolsar-se d’aquesta manera de responsabilitats.

Motxilles d'estudiants durant uns exàmens de les POB.

Relacionat

La investigació per la filtració de les POB té sospites però considera que serà difícil provar res

Una de les traces que s’està fent és quin personal dels que haurien pogut tenir accés d’alguna manera a l’examen podria tenir un interès en la prova perquè algú proper a ell s’hagués de sotmetre al control en qüestió. Si es troba la persona responsable de la filtració inicial, podria ser acusada d’un delicte de revelació de secrets, que segons com, més enllà d’una pena de presó que seria segurament condicional, el que li podria suposar seria la pèrdua del lloc de treball si es tracta, com hores d’ara sembla el més plausible, un funcionari.

Comentaris (2)

Trending