L'AQUA va avaluar 14 plans d'estudi el 2020

L'Agència de Qualitat de l'Ensenyament ha fet dues acreditacions de personal docent durant el mateix període

La directora de l'AQUA, Marta Fonolleda durant la seva compareixença.
La directora de l'AQUA, Marta Fonolleda durant la seva compareixença. TERCERAVIA

L'Agència de Qualitat de l'Ensenyament (AQUA) va avaluar l'any passat 14 plans d'estudi de la Universitat d'Andorra, la Carlemany i la Universitas Europeae segons les dades que ha presentat aquest dilluns la seva directora, Marta Fonolleda a la comissió legislativa d'Educació del Consell General. Es van fer tres modificacions de plans d'estudi i una renovació. També es van fer dues acreditacions de personal docent.

Fonolleda ha explicat durant la seva compareixença que algunes avaluacions de plans d'estudi són llargues. "Ha estat un any amb una càrrega d'avaluacions molt forta. Ara hem d'anar cap a una estabilitat", ha afegit. S'ha referit també al projecte ‘Making Connections’ ’objectiu era demostrar “que la qualitat d’una universitat està també relacionada amb la seva sostenibilitat”.

La finalitat era establir els indicadors que permetessin avaluar la qualitat d’aquesta sostenibilitat a través d’aspectes com ara la formació del professorat en aquest àmbit, la gestió del personal, els continguts relacionats amb els objectius de desenvolupament sostenible i com es treballen o la metodologia docent i els recursos materials del centre.

El projecte els va reportar un premi, atorgat per la International Network of Quality Assurance Agencies on Higher Education (Inqaahe), és a dir la xarxa mundial d’agències de qualitat d’ensenyament superior.  Pel que fa als recursos humans ha dit que treballen dues persones, una a plena dedicació i la directora a temps parcial com marca el text legislatiu.

Ha parlat de la modificació de la llei de l'AQUA amb la creació de la comissió d'avaluacions. El text regula per primer cop la possibilitat que l’AQUA creï taxes o preus públics per tal d’obtenir noves fonts de finançament que permetin avançar en el desenvolupament de l’entitat i els seus serveis. Corresponen a l’AQUA les funcions següents: l’avaluació, acreditació i certificació de la qualitat dels ensenyaments conduents a l’obtenció dels títols oficials i dels diferents processos que poden afectar als centres d’ensenyament superior, amb especial atenció en el marc de l’espai europeu de la qualitat;  l’avaluació, acreditació i certificació de l’activitat de recerca bàsica i aplicada de les universitats;  la definició de les directrius, dels criteris i dels indicadors per a l’avaluació de la qualitat, en els àmbits de l’ensenyament superior i la recerca en línia amb els estàndards europeus i internacionals; i  l’elaboració d’estudis per a la millora i la innovació dels processos d’avaluació, de certificació i acreditació
del sistema d’ensenyament superior.

Precisament, el Consell General ha d'aprovar aquest dijous les taxes de l'Aqua. El text legislatiu estableix que per avaluar i acreditar un nou pla d’estudis, es cobrarà 2.500 euros. Quan aquesta tasca es faci per renovar la validació d’un ja existent, el preu serà de 1.500. Per últim, es demanarà 300 euros per analitzar i aprovar una modificació substancial. El conseller general de Terceravia, Oliver Alís ha preguntat a Marta Fonolleda  si els recursos humans dels quals disposa “són suficients” per fer front a la càrrega de treball de l’agència mentre que la socialdemòcrata Susanna Vela s'ha interessat pel paper de l'Aqua en la redacció del marc de qualificacions.

Comentaris

Trending