‘Xec energètic’ per ajudar a les famílies amb la calefacció

Govern seguirà sense bonificar el carburant per a les calderes, però s’entén que la mesura arribarà a les llars més necessitades i ara s’ha d’acabar de definir els requisits per atorgar-lo

Una caldera de calefacció.
Una caldera de calefacció.

El Govern crearà una mena de “xec energètic” per ajudar a les famílies més necessitades a afrontar la despesa en calefacció de cara al pròxim hivern. Així ho ha anunciat el ministre portaveu, Eric Jover, que ha posat en relleu que s’està acabant d’afinar una mesura que permetria abastar més tipologia d’energia per a escalfar la llar que no únicament el gasoli. També ha apuntat que el llindar a partir del qual es donarà quedarà per sobre del de Cohesió Social (LECS) per arribar a més beneficiaris.

Jover ha recordat que es tracta d’un “compromís” adoptat pels grups que donen suport al Govern durant el Debat d’Orientació. L’executiu, però, continua sent renuent a bonificar directament el carburant, com sí que ha succeït en els països de l’entorn. Per això, s’opta per un “ajut econòmic directe” que, en cap cas, suposarà assumir la totalitat del cost de la calefacció.

Des de l’executiu, es defensa que amb aquesta iniciativa es podrà donar suport a llars que tenen altres tipus de calefacció, per exemple via electricitat. La fórmula a utilitzar s’està acabant de tancar. Falta per definir, per exemple, quin serà el llindar per sota del qual es tindrà accés a aquest “xec”. Jover sí que ha apuntat que, tal com succeeix amb els ajuts a l’habitatge, quedarà per sobre del de Cohesió Social.

“Sigui quina sigui l’energia, subvencionarem per sota de la despesa que es faci”, ha aclarit el titular de Finances. També ha assegurat que “volem no complicar la vida al ciutadà” i, per tant, es busca una fórmula de tramitació relativament senzilla. A la vegada, però, es té clar que “cal que se sàpiga que els diners públics estaran ben destinats”.

També ha volgut recordar que aquesta acció se sumarà a una altra que s’implementarà via la nova llei de mesures pel mercat de l’habitatge. Es retardarà un any l’increment del gravamen previst a la taxa verda pel gasoli de calefacció que, per tant, no s’encarirà per aquesta via.

Jover ha aprofitat també per remarcar la importància d’anar a una tant des del sector públic com des del privat per poder impulsar un pla d’estalvi d’electricitat que tingui impacte en l’energia que es consumeix al país. “Tindrà conseqüències a curt i mitjà termini. Tot l’estalvi que no fem, implicarà és dèficit per FEDA i menys muscle i, per tant, necessitarem incrementar més les tarifes”, ha apuntat.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending