Les vendes de les agències de viatges es desplomen un 90% respecte a l’any passat

Les restriccions de mobilitat per part d’altres països, l’escenari d’incertesa respecte a l’evolució del coronavirus i la reducció de la inversió en vacances per part de les famílies han precipitat una situació crítica en aquests tipus de negocis

Afluència de visitants a l'eix comercial d'Andorra la Vella i Escaldes
Afluència de visitants a l'eix comercial d'Andorra la Vella i Escaldes Toni Solanelles

Les agències de viatges, tant les emissores com les receptores de turistes, han registrat una davallada del 90% en les seves vendes respecte a l’any passat. Les restriccions de mobilitat amb quarantenes obligatòries, sumat al fet que les famílees han reduït la despesa en vacances i la por davant l’escenari d’incertesa que es presenta fins a l’arribada d’una vacuna han generat serioses dificultats a aquests negocis.

Per entendre la situació, s’ha de destacar el fet que molts països imposen quarantenes de fins a 14 dies basant-se en el percentatge de contagis sobre la població total del país en qüestió. Al Principat, en dividir els habitants pels positius confirmats la dada esdevé massa alta segons els criteris establerts. Per tant, tant si un resident vol viatjar a Holanda, Itàlia o les Illes britàniques, per exemple, com si un d’aquests estrangers visita Andorra, més tard o més d’hora haurà de fer una quarantena obligatòria. Com a exemples més dràstics, Argentina i Xile, territoris dels quals procedeixen molts dels temporers a l’hivern, només tenen l’espai aeri obert per realitzar repatriacions. Així doncs, la població opta pel turisme de proximitat.

Entre el 80% i el 85% del personal es troba en reducció de jornada laboral o ERTO

La vicepresidenta de l’associació d’agències de viatges d’Andorra, Maica Terrones ha explicat a l’Altaveu que, a banda de les destinacions d’Espanya i França, el mercat té molt poca activitat. “Les agències estan en una situació crítica, s’ha registrat una baixada de vendes d’un 90-92% respecte a l’any passat. Si poden resistir, és gràcies a les ajudes de Govern. En aquest sentit, entre el 80% i el 85% del personal es troba en reducció de jornada laboral o ERTO”,  ha afegit.

Sembla una contradicció per l’afluència de turistes que està rebent el Principat, però el fet és que el gruix dels visitants són clients de proximitat. Terrones ha declarat que “el client potencial és el de més lluny i aquests mercats estan molt aparcats pels problemes per accedir al país. De fet, hi ha agències que ja han donat la temporada per perduda perquè són especialistes en turisme de primavera-estiu i, ara per ara, treballen per la temporada 2021”. Un altre aspecte a destacar és que aquests establiments funcionen moltes vegades amb grups grans de gent, un tipus de turisme que ara no és viable.

Les compayies treballen amb asseguradores per garantir l’asinstència sanitària en cas de confinament o rebrot a altres països

La vicepresidenta també ha volgut remarcar que la situació sanitària canvia molt i no es pot preveure res a llarg termini i ha animat a les famílies que no paralitzin els seus viatges. “Estem facilitant que puguin fer les reserves amb antelació i flexibilitzant les possibles anul·lacions. Es pot cancel·lar fins dos dies abans. També treballem amb companyies d’assegurances perquè els turistes tinguin ‘assintència covid’ amb totes les despeses sanitàries incloses en cas de confinament o rebrot a altres països”, ha defensat.

La situació de cara a l’hivern

Com a altres sectors, la incertesa és present. No hi ha cap coneixement de quina repercussió pot tindre el coronavirus. “Hem de començar a mentalitzar-nos que s’ha de conviure amb el coronavirus, respectar els protocols que demana cada país i mantenir les mesures de seguretat sanitàries, però no parar el moviment entre els territoris. Hem de confiar en una nova manera de viatjar”, ha argumentat Maica Terrones.

La segona màxima responsable de l’associació ha plantejat la possibilitat de demandar a Govern que s’ampliï la cobertura dels ERTOs, ja que són empreses que depeden molt de la situació sanitària i avui dia pensen que no millorarà fins al primer trimestre de 2021, depenent de quan arribi la vacuna. Si els ERTOs s’acaben en desembre i no s’ha reactivat el sector, ens trobarem agències que hauran d’acomiadar i fins i tot tancar les portes”, ha conclòs.

Comentaris (1)

Trending