La venda de vehicles elèctrics i híbrids creix malgrat la crisi del coronavirus

El pla Engega i la millora de prestacions de molts models, especialment els que combinen electricitat i carburant, fan créixer les matriculacions d’aquests cotxes tot i l’impacte de la pandèmia al sector

Un cotxe elèctric al costat d'un carregador.
Un cotxe elèctric al costat d'un carregador. FEDA

La venda de vehicles ha patit, al llarg dels darrers mesos, una sensible davallada. La culpa, evidentment, és l’impacte de la pandèmia del coronavirus, encara que el sector ha resistit millor que altres la crisi. Ara bé, aquest descens ha viscut una excepció: l’àmbit dels elèctric so dels híbrids. Amb el suport del pla Engega, les transaccions d’aquests tipus de vehicles van registrar una millora considerable.

Així es pot comprovar si s’analitzen les dades de matriculacions dels darrers dotze mesos (de febrer del 2020 al passat gener). Mentre que les vendes dels vehicles de combustió tradicional van caure (29,7% els de gasoli i 22,5% els de benzina), aquells que són en part o totalment elèctrics van tenir més presència al mercat.

Un exemple són els vehicles 100% elèctrics. De 51 operacions entre febrer del 2019 i gener del 2020 es va pujar a 81. És a dir, un increment del 58,3%. Pel que fa als híbrids de benzina, l’evolució també va ser molt positiva: un +146,2% pel que fa als endollables (de 26 a 64) i gairebé triplicats en els no endollables (de 60 a 172).

També han crescut les matriculacions dels vehicles híbrids de gasoli, tot i que la quota del mercat és menor. En total, 27 vendes per les 7 del període anterior.

El president de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), Carles Sansa, té clar que es pot parlar sense cap problema de “boom” i remarca que un dels motius, pla Engega a banda, és el fet que amb els híbrids “se soluciona un dels grans problemes dels únicament elèctrics: l’autonomia”. A això se suma el fet que també han passat a entrar en les ajudes. “Això els fa molt atractius”, indica. De fet, avança que pels detalls que coneixen de l’Engega les bonificacions per aquests vehicles seran superiors.

Sansa explica que “per ordre d’eficiència mediambiental, l’òptim és l’elèctric pur; després l’híbrid endollable; i, en tercer lloc, el no endollable, que és eficient i es va recarregant però cremant combustible”. Els dos darrers casos, indica, “són vistos per la gent com a una bona opció” i, a més, en el cas dels endollables “han crescut molt pel que fa a opcions en el mercat”.

El president de l’AIVA valora especialment la utilitat dels híbrids que es poden carregar com els elèctrics purs. “És un punt mitjà que ha aparegut i que pensem que s’implementarà perquè una bona part del temps funciona de forma neta i també són molt eficients quan funcionen amb emissions”. També avisa que aquests tipus de vehicles “són el futur” i que “arribarà un dia en el qual posar benzina a un cotxe serà una anècdota; és inevitable”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending