La venda de cotxes es frena al novembre i els concessionaris temen un hivern també en negatiu

Des de l’AIVA s’entén que el tancament de facto de les fronteres ha impactat fortament en les matriculacions: “si no pots anar enlloc, per què vols un turisme”

Les vendes de cotxes continuen a la baixa.
Les vendes de cotxes continuen a la baixa.

Fins ara, la venda de cotxes era un dels sectors que amb més bons resultats havien superat els mesos posteriors al confinament. L’impacte de la segona onada, però, l’ha acabat afectant. El novembre les matriculacions de turismes va registrar un descens significatiu, coincidint amb les mesures restrictives aplicades als països veïns contra el coronavirus que, de facto, han suposat un tancament de fronteres. Els concessionaris, a més, admeten que els mesos a venir també seran negatius.

Segons les dades fetes públiques aquest dilluns des del departament d’Estadística, les matriculacions de cotxes van caure un 18% el mes passat. Dels 285 vehicles del novembre del 2019 es va passar a tot just 233. Pel que fa a les vendes acumulades en tot el 2020, la caiguda és d’un 22%: 2.204 cotxes pels 2.824 del 2019.

Les dades del novembre són especialment dolentes pel sector dels vehicles industrials mentre que la venda de motocicletes manté el tipus i és l’àmbit que millor resisteix el 2020

El president de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), Carles Sansa, admet que “el tancament també ens afecta, ni que sigui de manera psicològica”. I és que, posa en relleu, “si no pots anar enlloc, per què vols el cotxe”. Això ha provocat que s’hagi perdut “l’efecte Fira” d’altres anys.

El dirigent de l’entitat reconeix que, ara mateix, no és fàcil convèncer algú per canviar-se el turisme. “Així com en el moment del descofinament, hi havia més punts a favor que en contra, ara pesa més la part negativa”, remarca, tot lamentant que “la majoria de notícies són dolentes”. Per tant, “si em demanes un argument per canviar de vehicle, jo no te’l sé donar”.

La por del sector és que aquesta evolució a la baixa de les vendes es mantingui, si és que no s’intensifica més, els mesos vinents. “Crec que el desembre serà més baixista encara. El pessimisme s’ha instal·lat i arriba a tots els sectors. Amb gener em temo que són mesos perduts”, comenta. A la vegada, es mostra esperançat que, a partir del febrer, tot pugui millorar: “A veure si la vacuna transmet confiança i així es reactiva tot”.

Pel que fa a altres tipologies de vehicle, novembre va mantenir la tendència especialment negativa en la matriculació d’industrials (-29,3%) fet que fa que la caiguda acumulada al llarg del 2020 sigui ja superior al 40%: 240 vendes per les 402 del 2019. En canvi, les dades de motocicletes sí que es van mantenir entorn de la cinquantena. De fet, en el balanç anual és la tipologia que millor manté el tipus, amb tot just una davallada del 6%.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending