La venda de carburant caurà un 30% en tot el 2020

El sector remarca la delicada situació que viu i l’impacte negatiu que pot tenir una taxa de carboni que suposaria un fort augment en el que paga el consumidor en impostos

Sortidors de carburant.
Sortidors de carburant. ARXIU

Durant el novembre, i coincidint amb el tancament a la pràctica de les fronteres per les mesures restrictives aplicades a Catalunya i França per combatre el coronavirus, la venda de carburant de locomoció va caure un 61,6% en comparació al mateix més del 2019. De fet, l’Associació d’Importadors i Distribuïdors (ASIDCA) preveu que l’acumulat al llarg de tot el 2020 suposi una davallada acumulada del 30%. Es tracta d’un context poc idoni, avisen, per a implantar una taxa al carboni que pot comportar fortíssims increments en la part impositiva del preu dels combustibles.

Així ho ha advertit l’entitat mitjançant un comunicat en el qual posen en relleu les dificultats per les quals travessa el sector, incrementades per un novembre gairebé sense visitants. Això ha provocat una forta caiguda de la venda de benzina i de gasoli per a locomoció. Un 61,1% menys. Això se suma als mesos de confinament, on els números ja van ser molt negatius. La previsió és que el global de tot el 2020 disminueixi un 30%.

Durant aquest any, desgranen, tan sols els mesos de gener i febrer van registrar resultats positius. En canvi, la davallada de carburant venut a l’abril va ser gairebé total: del 97%. Al maig el descens va fregar el 79%. El millor mes de l’any ha sigut setembre, però, fins i tot en aquest cas les vendes van ser un 6% inferiors a les del 2019. Els resultats són similars pel que fa al gasoil de calefacció, que ha caigut un 31,6% al novembre, un 10,6% si tenim en compte l’acumulat de tot l’any.

I això tindrà, alerten, “un impacte en el model de negoci” que, recorden, de moment “s’ha pogut mantenir gràcies a la diversificació dels serveis que ofereixen les estacions, des de rentadors de vehicles a venda de pneumàtics i botigues”. Per això, adverteixen que la taxa de carboni tindria un impacte molt negatiu sobre aquesta situació ja per si mateix preocupant. A més, lamenten que la nova figura suposarà “un increment del que el consumidor pagarà en concepte d’impostos que oscil·la entre el 6,72% de la gasolina SP98 i el 58,08% del gasoil de calefacció, en aquest últim cas quan la taxa estigui completament desplegada d’aquí a sis anys”. Uns increments, insisteixen, “molt per sobre de l’IPC interanual del 2020”.

Des de l’entitat es posa en relleu que “diversos grups parlamentaris del Consell i ministeris del Govern d’Andorra traslladen el missatge que ara no és el moment d’apujar impostos, tarifes, lloguers i cost de la vida en general”, fet que contradiu la voluntat d’aplicar la taxa. Per això, des de l’ASIDCA es manifesta una vegada més que “ara no toca apujar els impostos dels carburants”. A més, remarquen que “la caiguda en les vendes de carburants en el que portem d’any s’ha traduït en un descens del 24% en l’emissió de tones de diòxid de carboni”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending