La Unió Europea accepta mantenir l’actual estatus de FEDA al sector energètic

El preacord assolit en la ronda de negociació celebrada aquest dimarts permetrà que la companyia es mantingui com a actor principal i únic pel que fa a la importació d’electricitat, fet que pel Govern suposa “poder mantenir la qualitat del servei i tarifes competitives”

Oficines de FEDA a Andorra la Vella.
Oficines de FEDA a Andorra la Vella. FEDA

L’acord d’associació amb la Unió Europea no obligarà Andorra a liberalitzar el sector de l’energia. Al contrari, es podrà mantenir l’actual situació, amb FEDA com a actor principal i com a únic responsable de la importació d’electricitat. Així ho estableix el preacord al qual es va arribar en la ronda de negociació celebrada el dimarts. Per al portaveu del Govern, Eric Jover, cal estar satisfets perquè “ens permetrà mantenir l’actual servei de qualitat i amb tarifes molt competitives”.

La trobada es va centrar en tres àmbits: propietat intel·lectual, transport i energia. I en aquest darrer és on va aconseguir l’avenç més significatiu i que es traslladarà en els pròxims dies als grups parlamentaris, tots signants del pacte d’Estat per la negociació amb la UE. “Es va explicar la situació d’Andorra i com era d’important poder mantenir l’estructura actual per garantir la qualitat del servei i unes tarifes competitives”, ha relatat Jover.

I el resultat, ha indicat, és positiu: “Hem pogut negociar les excepcions i la UE està satisfeta amb els raonaments aportats per la delegació”. Així, hi ha un preacord tancat que, a falta de “petits serrell” s’haurà de traslladar en el futur document i que permetrà “mantenir l’actual estructura” del sector energètic.

“Podrà continuar el sistema que tenim, amb FEDA com a actor principal i únic pel que fa a la importació”, ha afirmat Jover. Així, es tracta d’un “element que, per les nostres dimensions i la dependència energètica de l’exterior, la UE entén”.

El portaveu de l’executiu ha volgut destacar que, prèviament a la ronda de negociació, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, es va reunió amb representants dels diferents grups parlamentaris per presentar quin seria el posicionament d’Andorra i es mantindrà una altra en els pròxims dies per acabar d’explicar les conclusions.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending