Transport públic gratuït a partir de juliol i pujada de salaris des del juny

El Govern no tramitarà la llei amb les mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania fins al juny per donar temps als grups a fer aportacions, ja que es vol votar per la via d’extrema urgència

Dos autobusos dels que cobreixen el transport públic nacional.
Dos autobusos dels que cobreixen el transport públic nacional.

Les empreses hauran d’aplicar la pujada de l’IPC als salaris inferiors al mitjà a partir del mes vinent. Així ho preveurà la llei amb les mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, que es tramitarà el 7 de juny al Consell General per la via d’extrema urgència i necessitat. Fins llavors, es vol que els grups parlamentaris facin propostes per si es poden incorporar al text. Pel que fa a la gratuïtat dels abonaments del transport públic, aquesta s’aplicarà a partir de juliol.

El portaveu de Govern, Eric Jover, ha indicat que la llei, malgrat que s’aprovi posteriorment, ja inclou que moltes de les mesures seran efectives a partir de l’1 de juny. I, entre elles, l’obligatorietat d’aplicar el 3,3% d’IPC oficial del 2021 a aquells salaris que no s’haguessin incrementat a inicis d’any.

Jover ha volgut anunciar que es demanar el procediment d’extrema urgència i necessitat per tramitar la llei al Consell General. És a dir, s’haurà de votar en un màxim de 48 hores i no es podran fer esmenes. Per això, “s’ha informat els presidents de tots els grups” i la idea és que les dues pròximes setmanes puguin “fer-nos arribar comentaris” per incloure al text. Aquest serà aprovat i tramitat el dia 7 de juny amb la idea que es pugui votar al ple el dia 9.

Un autobús de línia estatal circulant pel centre d'Andorra la Vella.

Relacionat

Sense notícies del bus gratuït

I, ara sí, la gratuïtat del bus també té data: l’1 de juliol. A partir de llavors, els abonaments mensuals ja estaran disponible tant als punts de venda física com virtuals. I a cost zero per als usuaris. Falta, però, acabar de tancar la logística i, sobretot, com es pagarà a les companyies concessionàries del servei. “L’objectiu és que els ciutadans no hagin d’avançar res”, ha indicat Jover. Per això, es treballa per “trobar el màxim consens” amb les empreses abans d’aquesta data.

Així, la fórmula amb què es treballa, segons ha explicat el ministre de Finances, és que “la companyia generi drets quan es comenci a utilitzar l’abonament”. Per tant, “quan es faci el primer viatge, ja considerarem que tenim aquesta obligació”. Jover ha assegurat que “estem sent especialment actius per trobar el màxim consens abans de l’1 de juliol al voltant d’aquesta temàtica”.

Carla Guinot i Gabriel Ubach, en una reunió anterior del Consell econòmic i Social.

Relacionat

Els sindicats esclaten contra Govern: “Gira l’esquena als ciutadans”

Preguntat sobre el malestar expressat tant pels sindicats com per la Confederació Empresarial després del Consell Econòmic i Social, des del Govern s’ha defensat que “de les 27 mesures que es van proposar més d’un terç es desenvoluparan de forma plena o parcial però no sempre lligat a la millora del poder adquisitiu”. A més, ha recordat que “amb l’increment de salaris, hi havia dues propostes contradictòries. Uns deien IPC a tots i els altres fins al medià. Són dues voluntats perfectament lícites”. Des de l’executiu, en canvi, s’ha optat per mantenir “una posició centrada” amb la qual “ens sentim còmodes”.

Un instant de la reunió del consell econòmic i social celebrat aquest dimarts.

Relacionat

Govern referma que caldrà apujar un 3,3% els salaris per sota del mitjà

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending