Sense notícies del bus gratuït

El departament de Transports no té cap previsió de quan podran els usuaris del transport públic viatjar sense haver de pagar alhora que les companyies concessionàries adverteixen que no mouran fitxa fins que no es resolgui l’afer de les compensacions pels abonaments a 30 euros

Un autobús de línia estatal circulant pel centre d'Andorra la Vella.
Un autobús de línia estatal circulant pel centre d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

El que havia de ser la mesura estrella per facilitar la recuperació del poder adquisitiu a la classe treballadora, per ara, està estrellada. La gratuïtat del transport públic continua sent una promesa sense base i sense cap previsió de posada en marxa. Així ho van constatar aquest dilluns les companyies concessionàries dels actuals trajectes nacionals de bus, que es van reunir amb responsables del departament de Transports, començant pel director d’Economia, Josep Pujol, i van constatar que no hi ha cap data fixada per fer realitat el bus gratuït.

Els tècnics governamentals al·leguen motius “tècnics” per no poder establir cap mena de calendari, tot i que dimecres passat el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, al·ludint també a raons de caràcter logístic deixava una forquilla que anava de l’1 de juny -data inicial de posada en marxa de la gratuïtat del servei- fins a l’1 de juliol per solucionar les dificultats que hi hagi sobre la taula i fer realitat el bus lliure de pagament. Com, de quina manera? Això és una de les coses que no se saben.

Els representants de les operadores haurien exposat aquest dilluns als responsables d’Economia amb els quals es van trobar algunes millores que s’haurien de fer en els sistemes operatius, en els programaris de control de gestió de les línies, per poder filtrar la gratuïtat. Fer el bus gratuït sense cap mirament, a tothom, tindria un abast econòmic molt més elevat del que inicialment el Govern va deixar entreveure que preveia.

En qualsevol cas, però, les empreses, Coopalsa i Nadal, ja han deixat dit als responsables tècnics amb la voluntat que passin el missatge als seus superiors polítics que “no volem iniciar el transport gratuït si no hi ha compensació per la reducció dels abonaments mensuals a 30 euros”. “No es pot obrir un altre front quan n’hi ha tants d’oberts i especialment un que fa nou mesos que dura i està tensant enormement la tresoreria de les empreses”, han afirmat fonts de les concessionàries que malden per l’actitud i comportament, per les maneres de fer del Govern i les promeses llançades a l’aire sense tenir en compte la realitat ni haver tractat abans les qüestions amb els afectats de cadascuna de les iniciatives que assegura voler impulsar.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending