Els sindicats esclaten contra Govern: “Gira l’esquena als ciutadans”

L’executiu tomba totes les propostes fetes per l’agrupació sindical en el marc del consell econòmic i social com ara apujar els salaris l’IPC per llei o establir un preu màxim el metre quadrat d’habitatge de lloguer

Carla Guinot i Gabriel Ubach, en una reunió anterior del Consell econòmic i Social.
Carla Guinot i Gabriel Ubach, en una reunió anterior del Consell econòmic i Social. SFGA

“La situació és crítica però Andorra, pel Govern, va bé, fantàsticament. Està bé com està.” La reflexió la fa amb ironia el líder de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) després de finalitzar la reunió del comitè econòmic i social (CES). En el marc d’aquest organisme, totes les propostes que va fer l’agrupació sindical han estat refusades. “El Govern gira l’esquena a la ciutadania. Afavoreix les polítiques especulatives i no té intenció de fer res per pal·liar la situació actual”, denuncia Ubach.

Durant més de dues hores, aquest matí, s’ha reunit el CES sota la presidència del ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo. Finalment no ha acudit a la trobada, en la qual hi havia representants, a banda dels sindicats, del departament de Treball, dels ministeris d’Afers Socials, d’Interior i d’Educació, de la patronal i de l’organisme que aglutina les entitats cíviques en l'àmbit dels serveis socials i sociosanitaris (Copec), el cap de Govern, Xavier Espot.

Imatge d'arxiu d'una manifestació de l'1 de maig de fa uns anys.

Relacionat

L’agrupació sindical proposa que es fixi per llei que tots els sous s’han d’apujar segons l’IPC

Als representants sindicals els ha indignat el fet que se’ls hagin tombat totes les propostes efectuades sense ni tan sols plantejar-los alguna mena de transacció. Entre altres coses, l’agrupació sindical proposava que es fixés per llei que tots els sous s’han d’apujar segons l’IPC o que se situï en 8 euros per metre quadrat el preu màxim dels lloguers d’habitatges nous. La bateria de mesures és molt més àmplia però “no se n’ha acceptat cap. No n’ha passat ni una”. “La nostra impressió és que ja els està bé tot com està”, ha afirmat Ubach.

El responsable sindical ha tornat a reclamar “mesures urgents” que vagin més enllà de treure la licitació d’una promoció de 40 habitatges a preus raonables, “que estaran potser d’aquí quatre anys” o del transport gratuït. Ubach ha assegurat que durant la reunió els responsables governamentals han explicat que ja s’han implantat les mesures que calia i haurien manifestat que es manté la voluntat de posar en marxa, en breu, la gratuïtat del transport públic.

Comentaris (15)

Trending