Sopars de Cap d’Any: menys afluència i menys benefici

Gran part dels restaurants que ofereixen menú per al dia 31 encara no han pogut penjar el cartell de complet i, a més, amb la inflació el marge de guanys serà molt inferior al d’altres anys

Sopar en un restaurant.
Sopar en un restaurant. ARXIU

El 2022, després de dos anys de pandèmia, podia esperar que acabés amb moltes ganes de celebrar el Cap d’Any. Sembla ser, però, que les ganes no han anat acompanyades d’una bona salut econòmica, i això s’ha vist reflectit en les reserves que tenen els restaurants per al dia 31. Pocs d’ells han pogut penjar, de moment, el cartell de complet. Així mateix, el marge de benefici serà molt inferior al d’altres anys, a causa de la inflació dels productes i la situació econòmica de la ciutadania, que ha obligat a mantenir els preus.

No s’ha apujat el cost del menú de Cap d’Any i si s’ha fet, s’ha fet molt poc. En el cas del restaurant Chef Amadeo, únicament 10 euros més del que era costum. Els establiments del país es mouen en preus que oscil·len entre els 95 euros, com és el cas de Pampa, o fins i tot rondant els 200 euros. Però, el més habitual està entre els 120 euros, com a l’Enoteca, i els 150 euros. Els menús per al dia 31 s’han mantingut, si fa no fa, com tots els anys, i el que s’ofereix és gairebé el mateix. Sopar i cotilló, després, alguns, música ambient. Però, per la festa posterior, ja es compta amb algunes discoteques, com Kapital, que s’ha unit amb la Borda Estevet i ofereixen menú i entrada posterior.

Aquest manteniment del preu, tot i beneficiar als clients, els empresaris veuen com el marge de benefici cada cop és menor. Des de Chef Amadeo, on s’ha apujat 10 euros el menú, indiquen que amb això el guany és mínim en comparació a la despesa. A l’Enoteca i la Pampa, que han mantingut preu, asseguren que esperen obtenir molt menys que altres anys, “però ho hem hagut de fer així, no teníem opció”. I és que els productes típics d’aquesta temporada han tingut un augment d’almenys un 15%, s’ha percebut des d’alguns establiments, de més d’un 20%, en altres. En definitiva, “una bogeria”, afirmen des de l’Enoteca.

A més a més, les reserves pocs dies abans de Cap d’Any no acaben d’estar completes. A la Pampa expliquen que “està sent fluix, tenim molta gent que encara no ha confirmat”. El mateix cas ha succeït a Chef Amadeo i a la Borda Estevet. Queden pocs llocs, però encara queden, i això és estrany a aquesta alçada del mes de desembre, que habitualment sol estar tot amb el cartell de complet. A l’Enoteca, però, han tingut la sort d’haver-lo pogut penjar fa molts dies, “hem tingut molta demanda, ha funcionat bé”.

Per al post-sopar, les ganes de sortir s’han deixat notar. A Kapital seran poques les entrades que es venguin en taquilla, l’aforament està al màxim ja. El propietari, Carlos Nascimiento, afirma que l’interès ha sigut elevat, sobretot per fer el mix amb el sopar i tenir un millor preu de les dues coses. Possiblement, la clau de tot es troba, precisament, en fer allò que l’economia de la ciutadania permet i que doni la possibilitat de gaudir d’un Cap d’Any gairebé com els de sempre.

Comentaris (7)

Trending