Sectors essencials de l’economia del país recuperen els nivells d’abans de la pandèmia

Les importacions de béns durant el mes de novembre han sumat 154,14 milions d’euros, amb un creixement del +58,4% respecte al mes de novembre de l’any anterior

Comentaris

Un microbús donant el tomb a la rotonda del KM0; el transport va a l'alça.
Un microbús donant el tomb a la rotonda del KM0; el transport va a l'alça. Toni Solanelles

Sectors essencials de l’economia andorrana com la construcció, l’electrònica o la joieria ja han recuperat el nivell, la força que tenien abans de la pandèmia, i altres com l’alimentació, la farmàcia i la perfumeria o les begudes i el tabac estan camí d’aconseguir-ho també. Així es desprèn de les dades relatives a les importacions que ha fet públiques aquest dijous el departament d’Estadística depenent del ministeri d’Economia.

Les importacions de béns durant el mes de novembre han sumat 154,14 milions d’euros, amb una variació percentual del +58,4% respecte al mes de novembre de l’any anterior. Sense el capítol relatiu a l’energia, la variació percentual de les importacions és d’un +53,3%. Pel que fa a les exportacions de béns, han sumat 13,18 milions d’euros, amb una variació percentual del +11,5% respecte al mateix mes de l’any anterior.

Si es comparen les dades d’importacions respecte al mateix període d’abans de la pandèmia (2019), es pot observar que grups com Transport, Construcció, Electrònica i Joieria han assolit els nivells d’abans de la crisi sanitària. Pel que fa a d’altres grups com Alimentació, Begudes i Tabac i Farmàcia i Perfumeria la seva tendència és a l'alça a punt de recuperar els nivells del 2019.

En el cas de la partida Industrial i Diversos la tendència cap a la recuperació per aquest 2021 es manté entre els grups esmentats anteriorment, sent en aquests casos més estable. Pel que fa a l’acumulat dels darrers dotze mesos, les importacions han tingut un valor de 1.268,60 milions d’euros, la qual cosa representa una variació percentual del -5,0% respecte a l’acumulat del període anterior.

Sense el capítol Energia, les importacions en valor representen un -6,7% menys que al mateix període. Sense tenir en compte la importació excepcional de la partida referida a Objectes d’art, de col·lecció o d’antiguitat pel juny de l’any passat -és a dir, la importació de tot un seguit de quadres de gran valor de la baronessa Carmen ‘Tita’ Cervera Thyssen, la variació és del +11,7% respecte l’acumulat del període anterior.

Pel que fa a les exportacions, han tingut un valor de 141,56 milions d’euros, amb un augment del +2,7%. Si es deixa sense efecte el mateix concepte relatiu als quadres, que en aquest cas va tenir afectació al mes de setembre, la variació és del +31,3% respecte l’acumulat del període anterior.

CARBURANTS

La importació de carburants durant el mes de novembre ha estat de 14,20 milions de litres, fet que suposa una variació percentual positiva del +95,7% respecte al mes de novembre de l’any anterior, amb moltes afectacions a nivell de mobilitat. De gener a novembre del 2021 la importació dels carburants ha estat de 134,62 milions de litres, donant una variació percentual del +7,5% en contraposició al mateix període de l'any 2020.

Durant els darrers 12 mesos, la importació de carburants ha estat de 149,99 milions de litres, el que suposa una variació positiva del +4,3% respecte als 143,85 milions de litres importats durant el mateix període anterior. Les xifres d’aquest novembre 2021 estan ja molt equilibrades amb els volums que es movien el 2019, just a l’inici d’una temporada excepcionalment bona que acabaria parcialment truncada per l’esclat de la crisi sanitària.

Etiquetes

Comentaris

Trending