El sector de la restauració penja d’un fil tot i les mesures sanitàries de cara a Nadal

Els propietaris dels establiments coincideixen en el fet que les decisions preses per l’Executiu arriben massa tard

Taules plegades de la terrassa d'un restaurant a l'avinguda Meritxell
Taules plegades de la terrassa d'un restaurant a l'avinguda Meritxell Toni Solanelles

No s’han notat. Així de ràpid és com valoren els restauradors les mesures sanitàries, una mica més flexibles, que Govern ha anunciat de cara a Nadal. Consideren que la decisió ha arribat massa tard, quan les famílies ja tenien la seva planificació feta i, a més a més, amb el cost que suposa i la previsió a la baixa, no veuen amb bons ulls dur a terme les provisions del menjar típic d’aquesta època. Fins i tot, alguns dels restaurants més coneguts del país han decidit abaixar la persiana del local i gaudir de la família.

Aquest digital ja va apuntar el 29 de novembre, a petició dels restauradors consultats, que les restriccions sanitàries impedirien la celebració dels sopars de Nadal i de Cap d’Any i, fins i tot, va demanar en roda de premsa al ministre de Salut el mateix dia si es contemplava dur a terme alguna acció en benefici del sector. La resposta de Joan Martínez Benazet va ser clara: és massa d’hora per valorar-ho. Tot i això, els propietaris dels locals, almenys els entrevistats, entenen la postura del titular de Salut. No culpen al polític. Al contrari, entenen la complexitat de la situació,  però s’ofeguen.

Un restaurant d'Andorra la Vella.

Relacionat

“Si no treballem ara, quan ho farem?”

El propietari de la Borda Estevet, Carlos Nascimiento, un dels empresaris més afectats per la pandèmia tenint en compte que també regenta diversos locals d’oci nocturn, ha explicat a l’Altaveu que no ha rebut cap reserva nova des que l’Executiu va anunciar les noves mesures. “Hem de ser positius, però el calendari és molt ajustat i la gent estarà més tranquil·la a casa, sense cap horari establert. La gent ja ha planificat el seu Nadal”, ha destacat.

Nascimiento, com altres companys del sector, està convençut que els casos de coronavirus s’incrementaran després de les celebracions nadalenques. De fet, i en això també coincideix amb altres empresaris, creu que, amb una correcta ventilació del local, el respecte a totes les mesures establertes i comptant amb els tests d’antígens que repartiran els comuns, el perill de contagiar-se a un restaurant no és superior al que es pot donar a un domicili particular, ja que, en el segon cas, no hi haurà ningú per controlar distàncies, limitar horaris ni imposar mascaretes.

El propietari de l’Arrosseria d’Andorra la Vella ha decidit abaixar la persiana i gaudir del Nadal amb la família, encara que es troba enmig d’un “infern terrible de pèrdues”.

El propietari de l’Arrosseria d’Andorra la Vella treu fum pels queixals. “Algú es pensa que hi ha algú que encara espera als restaurants?”, ha manifestat. La seva decisió ha estat tancar el local -de moment, només per Nadal- i gaudir de la família, encara que es troba enmig d’un “infern terrible de pèrdues”. “Aquest Nadal no hi haurà policies suficients per evitar les abraçades que es donaran. Jo he rebut tres inspeccions en un mes i sento que el meu sacrifici no val per res perquè hi ha altres sectors que no respecten les normes. Em sento el babau de la pel·lícula”, ha argumentat.

Per últim, la previsió del restaurant Can Manel ha estat una mica més positiva. De les dates més assenyalades, només tancarà el 24 de desembre a la nit. El dinar del 25 i de l’1 de gener i el sopar de la nit de Cap d’Any si els cobrirà, encara que tampoc ha registrat un increment de les reserves ni de l’interès de la ciutadania per realitzar les seves celebracions al seu local. Per qui estigui interessat, oferirà un menú degustació.

Comentaris

Trending