El PS proposa que es limiti l’actualització de les rendes dels locals comercials

La formació alerta que si es permet que l’IPC s’apliqui a les quotes que paguen els negocis s’empitjoraria “l’espiral de preus” i proposa que, igual que en el cas dels habitatges, només s’apliqui el 25% del que es decideixi que s’apugin els sous

López i Sánchez, durant la roda de premsa.
López i Sánchez, durant la roda de premsa.

El PS alerta del perjudici que pot suposar per a molts comerços i empreses el fet que als lloguers dels seus locals s’apliqui l’IPC amb què tanqui el 2022. La formació posa en relleu que això pot suposar un important increment de costos per als negocis i, de retruc, alimentar encara més l’espiral inflacionista actual. Per això, proposen que es limiti aquest augment. En concret, que sigui el mateix que entenen que cal permetre per les rendes d’habitatges: un 25% del que s’acabi pactant o establint pels salaris.

El president del grup parlamentari, Pere López, ha posat en relleu que la nova llei de mesures urgents per a l’habitatge no contempla aquesta situació. I que això vol dir que “s’aplicaria l’IPC a tots els locals llogats”. El líder socialdemòcrata alerta que “pot suposar una forta pujada pels comerços”. Per això, “pensem que cal actuar en aquest sentit i protegir empresaris i professionals del país d’aquesta espiral inflacionista”.

La formació també demana que les pensions més baixes es revalorin amb l’IPC i que l’IGI reduït a l’hora de comprar pisos només s’apliqui si es destina a lloguer a un “preu assequible”

Així, en una de les dotze esmenes presentades al text, proposen una limitació a aquesta actualització de rendes dels locals comercials. Seria, de fet, la mateixa que defensen per les quotes dels habitatges: un 25% de la pujada salarial que s’acabi dictaminant. Per posar un exemple, si els sous creixen un 4%, el màxim que es podrà un lloguer seria un 1%.

Des del PS s’entén que no és correcte que “fer l’equació que les rendes dels habitatges pugin en la mateixa mesura que els sous”. I és que, reiteren, això empitjora la situació perquè només provocar “més inflació” i “no pas recuperació del poder adquisitiu”.

Des del principal grup de l’oposició també s’ha constatat el que es considera un error a la llei: que no estigui previst una millora de les pensions. Per això, s’afegeix un article que fixa que les que paga la CASS es revalorin amb l’IPC si l’import és inferior al salari mínim, es resideix al país així com altres requisits. “Cal que les més baixes pugin si es vol recuperar el poder adquisitiu”, ha comentat López. La mateixa mesura es considera que cal aplicar a les pensions de solidaritat.

Sobre una altra de les mesures del text, l’aplicació d’un IGI reduït a la compra d’habitatges si són per destinar-los a lloguer, el PS la veu amb bons ulls, però sí que entén que cal acotar-la. Així, com ha explicat Carles Sánchez, es proposa indicar expressament al text que cal que es posin al mercat amb un “preu assequible”. I és que, remarca el conseller general, “si s’incentiva tot, no baixarà el cost; és aquest el sector que cal promoure”.

En una altra de les esmenes, també es torna a demanar que el salari mínim se situï, tal com estableix la Carta Social Europea, en un 60% del salari mitjà. A més, es vol suprimir la possibilitat que no s’apliqui la pròrroga forçosa dels contractes si el propietari vol fer obres per motius de salubritat o estructurals. “La llei d’arrendaments ja obliga que un pis ha d’estar habitable”, ha recordat.

Comentaris (7)

Trending