Promotors privats de cànnabis lamenten la poca voluntat del Govern per tirar endavant el projecte

Experts i impulsors de la iniciativa consideren que l’administració no té cap mena d’empatia cap a un cultiu que creuen que s’hauria de tractar més des de la perspectiva mèdica per aconseguir un suport social més ampli

Una fulla de cànnabis.
Una fulla de cànnabis. ARXIU

“S’ha perdut un any. O més.” Aquesta és la sensació que tenen molt dels promotors privats de cànnabis o impulsors de la iniciativa per posar en marxa al Principat un cultiu de cànnabis lligat al seu poder curatiu. A la seva vessant mèdica. De fet, una de les qüestions que lamenten aquests promotors és la poca empatia de l’administració per mirar d’associar el projecte als beneficis en matèria mèdica i d’investigació que podrien tenir per a Andorra.

Maleeixen els ossos de Govern, per dir-ho d’alguna forma, pel fet de tractar la qüestió des d’un punt de vista agrícola -com a eventual substitut del tabac- i, per tant, econòmic. I és que fins i tot hi ha la sensació entre aquests privats que voldrien que es regulés la plantació del cànnabis i el seu desenvolupament i tractament que l’executiu, almenys ara per ara, no té cap interès en tirar endavant el projecte. O un interès baix. D’entrada, per exemple, perquè els privats que a través de la CEA o d’altres canals han estat empenyent la proposta no han tingut cap retorn de l’estudi encarregat pel Govern a l’Institut de Recerca Tecnològica i Agroalimentària (IRTA) de Catalunya.

“Tot el que diu l’IRTA ja ho sabíem, no calia perdre quatre mesos d’estudi més el temps que portàvem abans perquè la ministra i els responsables de l’institut català acudeixin al Consell General a explicar el que van explicar”

Aquest estudi, en gran part, segons les fonts, es basa en aportacions fetes des dels experts privats que impulsen el projecte al Principat. És en aquest sentit, per exemple, que no entenen com el treball presentat la setmana passada al Consell General per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, no s’ha pogut compartir. A més, “han passat quatre mesos per no aportar res de nou”. Els consultats han denunciat diverses incongruències en relació amb el treball fet l’IRTA. Incongruències que s’expliquen, diuen les fonts, per dos raons essencials: aquest institut és regulador del sector i, alhora, mira per Catalunya.

D’aquí, expliquen els consultats, que no tinguin en compte, o que directament descartin, la possibilitat de posar en marxa laboratoris ni investigació clínica sobre la matèria al Principat “i el Govern, que defensa l’arribada de Grifols, assumeix com a bo el plantejament de l’IRTA en aquest cas i ja està”. Alhora, aquests especialistes privats que defensen el projecte a Andorra mantenen que les plantacions es podrien fer en terrenys superiors als 1.000 m2 que planteja l’IRTA i que també es podria fer cultiu a l’exterior, no només d’interior.

“Tot el que diu l’IRTA ja ho sabíem, no calia perdre quatre mesos d’estudi més el temps que portàvem abans perquè la ministra i els responsables de l’institut català acudeixin al Consell General a explicar el que van explicar”, insisteixen les fonts, que estan convençudes que “per ser competitius cal regular quatre articles” i, això sí, promoure una llei mèdica. Però aquesta darrera no interessa perquè sembla, segons els promotors privats, que al ministeri de Salut no veuen gens clar el cànnabis com a solució terapèutica.

FRE EN LLOC D’ACCELERADOR

En aquest sentit, lamenten que Salut freni un projecte que seria de gran envergadura i que podria tenir una impacte econòmic molt positiu per al país i, en canvi, es mostri “permissiu” amb “les botiguetes de CBD de ‘Tupperware’” que han sorgit com a bolets en molts punts del Principat. Darrerament, i especialment, al tomb de la zona de Prada Ramon a Andorra la Vella, per exemple. “El polític mira a curt termini i té molta por per segons què. En lloc de ser un accelerador sembla que és un fre”, denuncien els consultats sobre la posició governamental.

La ministra d'Agricultura, Silvia Calvó, a la compareixença d'avui.

Relacionat

Calvó assegura que “no es veuran camps de tabac substituïts per camps de cànnabis”

Amb tot, “i com sempre i també en moltes d’altres coses”, auguren un mal final o, almenys, un final deficient perquè “acabarem arribant tard” en un mercat que, diuen, és altament dinàmic i que no sap de dubtes. “Si països com Canadà, Anglaterra, Alemanya, Israel o els Estats Units estan tirant endavant ambiciosos projectes que a la nostra escala també podríem impulsar a Andorra, deu ser que tan dolent no és.” Per ara, però, sembla que el comptador s’hagi posat novament a zero. “Hem perdut un any o potser més hi tot.”

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending