Calvó assegura que “no es veuran camps de tabac substituïts per camps de cànnabis”

La ministra ha presentat, conjuntament amb un dels representants de l’IRTA, els resultats que ha obtingut la investigació sobre la implementació d’aquest sector al país, que es troba en una “primera fase de valoració”

La ministra d'Agricultura, Silvia Calvó, a la compareixença d'avui.
La ministra d'Agricultura, Silvia Calvó, a la compareixença d'avui. Pilar Candel

La ministra d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha assegurat que els camps de tabac no es veuran substituïts per altres de cànnabis. Ho ha fet en el marc de la presentació de l’informe realitzat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària de Catalunya (IRTA). Simó Alegre, en representació de l’entitat, ha exposat les diverses possibilitats d’implementació que té aquest sector al país, tot i que Calvó ha volgut remarcar que el procés es troba en una “primera fase de valoració”.

El procés pot ser llarg, però no és completament impossible tenir un conreu de cànnabis a Andorra. Això si, de caràcter medicinal o per cosmètica. Aquests són, a grans pinzellades, els resultats de l’informe de l’IRTA. Es tractarien de conreus petits, amb característiques molt especifiques i controlades, “que en cap moment anirien en detriment d’altres sectors”, ha afirmat Calvó fent referència directa als camps de tabac. Actualment, el mercat dels compostos del cànnabis, com puguin ser el CBD o el THC es troba en auge a tot arreu del món. Per tant, l’avantatge de començar una producció específica al país és molt potent. Calvó, però, ha explicat que “no tenim pressa, ni tenim un calendari, volem anar pas per pas”.

El primer pas, doncs, ha sigut veure quines serien les millors possibilitats per entrar en aquest mercat a nivell mundial. Per a això, s’han tingut en compte febleses i fortaleses d’Andorra, aquells aspectes que poden ser positius i negatius, perquè hi ha diverses i diferents formes de treballar aquest producte. Alegre ha assegurat que la que té més potencialitat de funcionar a Andorra és la de producció de THC, amb finalitat d’ús medicinal o de cosmètica d’alta gamma. Aquest compost del cànnabis té efectes psicotròpics, però ja s’utilitza de forma reconeguda en alguns fàrmacs relacionats amb el càncer o l’epilèpsia.

“No tenim pressa, ni tenim un calendari, volem anar pas per pas”

Les característiques i requisits d’aquesta alternativa l’han posicionat com a la principal candidata per implementar-se. El conreu es faria en una instal·lació ‘indoor’, que requereix una infraestructura i un control de la llum. Els resultats serien, malgrat la climatologia d’Andorra, que no és la que necessita aquesta planta, que es poguessin fer fins a tres o quatre collites anuals. Alegre ha afirmat que, en aquests casos, el principal problema sol ser el consum energètic “i aquí el preu permet l’ús”. D’altra banda, a nivell internacional, també caldria fer diverses passes, com l’adhesió a diversos convenis, com el d’homologació de patents, a més d’estudiar la situació del mercat. A nivell intern d’administració passen per redefinir el marc legal, homologar els protocols d’exportació de matèria vegetal, crear o adherir-se a un centre de recerca, entre d’altres.

Un d’aquests altres, concretament, és el de recerca de socis industrials i possibles inversors. Calvó ha explicat que s’han reunit amb alguns sectors i empresaris, i que l’interès és existent. Tot i això, està previst tornar a fer una reunió per poder tornar a intercanviar la situació, “perquè potser algunes línies no són a les quals s’han arribat en les conclusions”. A més, la ministra ha afirmat que es tractarà d’encaixar l’activitat, en cas que es porti endavant, en el teixit agrícola i ramader del país, “l’informe ha evidenciat que és possible un treball conjunt”.

Un altre dels requeriments implica tenir una relació interministerial, com que la incorporació a aquest nou sector afecta diversos aspectes socials i econòmics. Calvó ha afirmat que ja s’ha creat aquesta comissió, que és una taula de treball continua per tal d’arribar a una conclusió i poder prendre una decisió. Pel que fa a les afectacions socials, que s’estan valorant i treballant amb el departament corresponent, Alegre ha afirmat que és força important que es faci una bona campanya de comunicació. “Cal explicar-ho molt, que no s’està cultivant per ús recreatiu sinó que és una activitat industrial”, ha explicat. A més, Calvó ha puntualitzat que es té molt en compte les afectacions que pugui tenir en aquelles famílies que pateixen problemes per l’ús d’aquesta planta, tot i que de moment són pràcticament inexistents.

El procés requereix temps i Calvó ha afirmat que “no tenim pressa, la comissió està creada, és un procés que no té pausa i hem d’analitzar i aprofundir en molts temes”. Un dels avantatges que presenta la implantació del conreu de cànnabis a Andorra és el naixement fa relativament poc d’aquest sector, que és força incipient. En aquest sentit, Alegre ha afirmat que es té un marge bastant ampli per poder prendre una decisió i que “les expectatives són de què és un àmbit que tindrà recorregut”.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending