Problemes informàtics fan que el taxi no cobri encara una bonificació del carburant que veuen curta

S’està pendent d’adaptar el sistema de duana per poder atendre les peticions d’un sector que posa en relleu que el límit de litres anuals que es beneficien de la mesura, 3.000, queda molt per sota del que realment necessiten, més de 8.000

Senyalització d'una de les parades de taxi, a Andorra la Vella.
Senyalització d'una de les parades de taxi, a Andorra la Vella. Toni Solanelles

Els taxistes encara no han pogut cobrar la devolució de l’impost sobre els carburants aplicada des de fa unes setmanes pel Govern. El motiu? Que el sistema informàtic de la duana no preveia aquesta possibilitat i, ara, s’ha de mirar d’adaptar a correcuita. Tot i això, el col·lectiu està més preocupat pel fet que, al seu entendre, la mesura és insuficient. I és el que el màxim de 3.000 litres anuals sobre els quals es pot reclamar el retorn queda molt per sota de la seva despesa anual en gasoli o benzina.

Així ho ha explicat a Altaveu el president de l’Associació de Taxistes (ATA), Marcio Pereira. El sector, des de mitjans de maig, pot reclamar una part del que paga per les taxes del carburant, una opció que, fins llavors, s’havia limitat a determinades empreses. En concret, entre 10 i 17 cèntims per litre segons el tipus de vehicle pel que fa a la contaminació que emeti. Un descompte que és retroactiu. Es pot demanar ja pel combustible comprat des de l’1 de gener.

De moment, però, cap taxista ha pogut recuperar els diners. “Estem a l’espera que duana tinguin el programa informàtic preparat per poder gestionar el retorn”, ha comentat Pereira. Per ara, es limiten a guardar les factures per poder presentar-les quan estigui tot a punt. “Ens han dit que serà en poc temps, però no ens han donat cap data”, comenta.

Des de l’ATA es deixa clar que aquesta ajuda és important per a ells. El carburant suposa una part clau de tota la despesa que ha d’afrontar un taxista. De cada 100 euros, 60 o més, asseguren. I amb el preu disparat, encara més.

Per això lamenten que la mesura del descompte hagi quedat, al seu entendre, curta. No tant pels cèntims per litre d’exempció sinó pel fet que s’estableixi un màxim anual de litres que es poden acollir a aquesta bonificació: 3.000.

Segons el màxim responsable de l’ATA aquesta queda molt pel sota de la real. Dels litres de carburant que necessiten cada exercici per fer funcionar els seus vehicles. “Podem estar entre 25 i 30 litres per dia. Per al cap de l’any, entre 8.000 i 9.000”, remarca. Així, en el millor dels casos, els diners que els retornarà Govern serà tot just uns 500 euros.

De moment, però, des de l’ATA no es té constància que els taxistes hagin preferit anar fora del país a posar carburant, aprofitant les bonificacions molt més elevades aplicades tant a França com a Espanya. “Algun cas hi haurà, però crec que, en general, la majoria seguim omplint el dipòsit a Andorra”, indica.

 CONTRARIS AL BUS A DEMANDA ESCALDENC

L’associació no amaga el seu descontentament amb l’entrada en funcionament del bus a demanda gratuït a Escaldes-Engordany. “Hem patit una davallada important de serveis en aquella zona”, denuncia Pereira. Per això, sobre la taula hi ha la possibilitat de presentar una demanda contra el comú. Tot, però, està pendent de l’assemblea general, ja que “ho han de decidir els socis”. Aquesta s’ha de celebrar abans de l’hivern.

Comentaris

Trending