Previsió de frenada econòmica a Andorra els dos propers anys

Crèdit Andorrà estima que aquest 2022 el creixement serà de l’ordre de l’11%, molt similar al que hi va haver l’any passat i gairebé tres vegades més elevat que el que s’espera per al 2023 i el 2024

Comentaris

Xavier Cornella en una foto d'arxiu
Xavier Cornella en una foto d'arxiu ALTAVEU

Els dos anys vinents seran de frenada econòmica. L’economia andorrana seguirà creixent, però d’una manera molt més moderada, molt més, que els dos darrers exercicis. O almenys aquesta és la previsió amb la qual treballa Crèdit Andorrà, que xifra en un 11% el creixement que haurà experimentat Andorra a nivell econòmic aquest any que està a punt de cloure. Així ho ha indicat el conseller executiu i director general de l’entitat bancària, Xavier Cornella, en una trobada amb els mitjans de comunicació.

Si s’acompleixen les magnituds estimades per Crèdit Andorrà, aquest any l’economia andorrana creixerà en la mateixa mesura que ho va fer l’any passat, després de la recuperació experimentada una vegada es va començar a deixar enrere la crisi de la Covid. En canvi, els dos propers anys seran més complicats. La previsió és que hi hagi una reculada en el creixement. Hi haurà, segons les dades amb què treballa l’entitat bancària, expansió econòmica -en altres economies es preveuen fins i tot períodes de recessió-, però serà molt menor, potser tres vegades inferior, a la dels dos darrers cursos.

Per a l’entitat verda, ha assegurat Cornella, aquest 2022 haurà estat un bon any. No ha avançat resultats però sí ha assegurat que el conjunt del grup Crèdit Andorrà haurà arribat a una xifra de negoci de l’ordre dels 25.000 milions d’euros. L’objectiu del conglomerat bancari -que té uns 800 empleats repartits en quatre jurisdiccions (Andorra, Espanya, Luxemburg i Miami)- és assolir en els dos propers exercicis un negoci equivalent als 30.000 milions. En aquest conjunt, Vall Banc, absorbit després d’un procés no exempt de polèmica i contrarietats, hi aportaria uns 1.900 milions.

Hores d’ara, segons algunes de les dades comentades en l’esmentada trobada, Crèdit Andorrà ostentara el 50% del pastís bancari nacional, dels dipòsits de clients establerts formalment al Principat. MoraBanc estaria molt a prop seu amb el 40%. I Andbank quedaria molt lluny amb el 10%. Ara bé, a ningú no se li escapa que l’aposta de l’entitat del Centre de Negoci per una banca virtual al cent per cent li està aportant nous clients del país. De fet, tant Crèdit Andorrà com MoraBanc estan treballant en productes o aplicacions que puguin plantar cara al denominat MyAndbank, operatiu des de fa poques setmanes.

Comentaris (5)

Trending