Així ho ha explicat a Altaveu el president de l’Associació d’Importadors de Carburants (Asidca), David Porqueres. “Quan mires les importacions, vam fer millors xifres al juliol que a l’agost i, en global, hem acabat lleugerament per sota de l’estiu passat”, comenta. En aquest sentit, entén que “la conclusió és que, des de principis d’any, si fa no fa, estem fent el mateix que l’anterior, amb alguns mesos que hem estat molt per sobre i altres que hem punxat”. Per tant, ni a nivell de tot el 2024 ni parlant només de l’estiu “hi ha cap gran canvi, res que tingui una magnitud important”.
Amb dades de finals d’agost, el gasoli de locomoció se situa ara, de mitjana, a 1,3 euros per litre -1,334 si és la versió millorada-, mentre que la benzina supera per poc els 1,4
I es tracta d’una situació que no es veu amb mals ulls. “El sector va bé. Cert que no arribem a les dades d’abans de la Covid, però és que cap àmbit ho ha assolit”, indica Porqueres. Al seu entendre, “podem dir que s’està estabilitzant, com passa amb el nombre de turistes. Estem en un moment normal, sense grans variacions i això ja és bo”. En aquest sentit, recorda que les xifres de visitants també es troben en aquest punt i que cal considerar que “el país està dimensionat per a això”.
I tot això en un context on omplir el dipòsit surt més barat. L’estiu, a diferència del que sol ser habitual, ha comportant una nova davallada de les tarifes, que accentua la tendència que, a poc a poc, s’ha vist des del punt àlgid de preus. Va ser el juny de 2022, per culpa de l’escalada de cost del barril de Brent produïda arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna. “Estava llavors a 122 dòlars; ara està a 72. Quan els costos de compra baixen, nosaltres ho repercutim, contràriament a molts altres sectors que s’han quedat a dalt”, indica el president d’Asidca.
I això com es tradueix? “Els preus estan entre un 25% i un 30% més baixos que llavors”, afirma Porqueres. Amb dades de finals d’agost, el gasoli de locomoció se situa ara, de mitjana, a 1,3 euros per litre -1,334 si és la versió millorada-, mentre que la benzina supera per poc els 1,4. “És bona notícia perquè la butxaca de tothom ho nota. Jo estic encantat de vendre barat”, afirma el president de l’Asidca.
El dubte a resoldre és quin serà el comportament de cara al futur. No és fàcil, admet Porqueres. “És impossible de preveure. La tendència dels dos anys darrers ha estat a la baixa i ara hi ha una certa estabilitat en el barril”, comenta. Al mateix temps, però, avisa que “les notícies geopolítiques, a vegades ni econòmiques, fan que el nostre sector ho noti de seguida” i posa l’exemple de les eleccions als Estats Units previstes per al novembre. “És quelcom que pot fer saltar la banda en una direcció o una altra”, assegura.
Preus més barats i, remarca el màxim responsable de l’entitat, “atractius” en comparació amb els països veïns. “Estem 30 cèntims més barats que amb França”, apunta. I, pel que fa a Espanya, parla d’uns 25 cèntims amb aquelles estacions de servei de grans cadenes. Admet que, en canvi, per a les ‘low cost’, ja s’està més proper, però recorda que “tots els establiments tenim també les nostres targetes amb les quals, sobre la tarifa, fem un descompte extra”.
LA POLÈMICA DEL FRAU A ESPANYA
A la vegada, posa en relleu un problema que tenen les autoritats espanyoles: el fet que hi hagi establiments que facin frau a l’hora de pagar l’IVA. Situació que, com han posat en relleu diferents mitjans del país veí del sud, genera un fort molt de cap al govern i, en especial, al ministeri d’hisenda. De fet, es calcula que, ara mateix, una quarta part dels litres de benzina o gasoli que es venen a Espanya són a establiments que fan aquesta mala pràctica. I, per tant, el que remarca Porqueres és que aquest diferencial inferior amb Andorra és fruit d’aquesta forma de fer il·legal. “A Itàlia tenien el mateix problema. Ho van acabar solucionant fent que l’impost es pagués quan el camió surt del dipòsit”, recorda.
Comentaris (12)