Preocupació del sector hoteler per la gestió dels clients francesos que tinguin una TMA positiva

Els establiments demanen que, igual que succeirà amb els casos asimptomàtics, també s’estableixi un protocol que permeti el retorn d’aquells pacients lleus per no haver de fer la quarantena als establiments

La porta d'un hotel d'Andorra.
La porta d'un hotel d'Andorra. Toni Solanelles

El sector hoteler considera necessari que s’aclareixi de forma ràpida el protocol a seguir en el cas que un o més hostes provinents de França acabin donant positiu en les proves TMA que s’han de fer per poder tornar al seu país. Els establiments no acaben de veure del tot clar que s’hagi establert, per als casos amb símptomes lleus, que la quarantena la facin a la seva habitació. Entenen que seria més adient que poguessin retornar al seu lloc d’origen. Per ara, els allotjaments oberts no han detectat de forma especial en el nombre de reserves.

Des de la Unió Hotelera, el seu gerent, Jordi Pujol, entén que la possibilitat que els clients es puguin fer una TMA és bona. No ha de suposar pas una allau de turistes, avisa, però com a mínim pot facilitar que alguns turistes puguin venir. I és que, remarca, el cost d’una PCR a un laboratori no baixa dels 100 euros i, en canvi, la tarifa de les proves al Prat de la Creu és més reduïda, tot just 40. “És una millora si es compara amb el que França va anunciar; entenc que, ara, hi ha gent que pot venir ni que sigui el cap de setmana”, comenta.

Proves a l''stop lab' de Prat de la Creu.

Relacionat

Govern farà proves TMA als turistes per un preu de 40 euros

Per ara, però, no s’ha detectat cap gran canvi en les previsions d’arribada de visitants. De reserves i trucades, hi ha. Evidentment, molt per sota del que hauria de ser habitual davant unes setmanes festives a França. Però n’hi ha. El moviment, indica Pujol, seria similar al de la setmana passada. Es té clar, això sí, que els hotels que romanen oberts estan preparats per informar els possibles clients de les noves “regles del joc” i, ara, “caldrà veure si els francesos hi juguen”.

Ara bé, el que principalment preocupa els hotelers és saber com caldrà actuar en el cas que un dels seus clients acabi donant positiu en les proves TMA. Pujol remarca, en primer terme, que per evidents motius de protecció de dades no necessàriament els establiments han de saber l’estat de salut dels seus hostes. Per tant, aquí ja hi ha un primer punt de dubte, que s’ha demanat a Govern que intenti aclarir. “El problema és que, per protecció de dades, no podem conèixer qui és positiu i, per tant, no sabem com haurem d’actuar amb relació a altres clients”, indica.

Els establiments han fet arribar a Govern les inquietuds que els genera una opció que, per altra banda, veuen positiva perquè els permet albirar esperances de mantenir una certa activitat turística les pròximes setmanes

L’altre punt que inquieta és la possible quarantena dels clients als establiments. Pujol recorda que amb les TMA hi ha quatre possibilitats. Una, un resultat negatiu que no suposa, evidentment, cap problema. Les altres tres, amb un positiu per part de client. En el cas d’una afectació molt greu, el protocol estableix el seu ingrés a l’hospital. El problema arriba en cas que els símptomes siguin lleus, ja que la primera idea de Salut passa perquè l’aïllament es faci a l’hotel. En canvi, si el pacient és asimptomàtic es preveu el retorn al seu lloc d’origen, prèvia comunicació a les autoritats franceses.

“No és l’ideal que es quedin a l’hotel”, apunten des de la patronal. Per un costat, hi ha el fet de la dificultat que pugui suposar la gestió d’aquest aïllament, que fins i tot pot comportar la necessitat d’habilitar més habitacions per a familiars que hagin donat negatiu en la prova. Per l’altre, el fet que són dies d’allotjament que el client no tindrà, lògicament, previstos.

Per això, des del sector s’ha transmès al Govern que “l’ideal seria que es pugui unificar el criteri amb el dels asimptomàtics”. És a dir, si poden viatjar, que es gestioni el seu retorn cap a França.

L’executiu hi treballa en aquesta direcció. Així es desprèn de les paraules del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. “Estem en contacte per acabar d’afinar amb detall com comunicarem i agilitzarem el retorn a França de pacients que es detectin amb pocs símptomes o asimptomàtics”, ha indicat.

Comentaris (4)

Trending