Ordino espera que l’aterratge de Grifols serveixi de revulsiu econòmic per a la parròquia

El comú està disposat a facilitar la implantació de la multinacional en allò que pugui alhora que l’anunci de la farmacèutica de construir un centre de recerca en immunologia a Andorra “il·lusiona” la comunitat científica del país

Els accessos al futur centre d'immunologia.
Els accessos al futur centre d'immunologia. GRIFOLS

La parròquia d’Ordino espera que l’aterratge de la multinacional farmacèutica Grifols al Prat de la Farga serveixi de revulsiu econòmic. “Estem encantats”, ha reconegut el cònsol major, Josep Àngel Mortés, mostrant una satisfacció compartida per tots els integrants de la corporació, majoria i oposició en ple. Mortés ha assegurat que ni el Govern ni la companyia d’origen català no han demanat cap tracte especial a cap nivell, per ara, però també ha deixat clar que es “facilitarà” tot el que calgui la implantació del centre de recerca en immunologia.

Tant Mortés com els dos representants de l’oposició, Sandra Tudó (Movem Ordino) i Enric Dolsa (X’Ordino) han fet una “valoració positiva” de l’anunci de Grifols que, de comú acord amb ACTUA, promouran el centre de recerca, que ha d’estar en marxa el 2023. El cònsol espera que el centre sigui “un revulsiu important per Ordino” i que l’anunci de l’arribada de Grifols a la parròquia serveixi d’esquer perquè altres firmes de naturalesa similar s’interessin per implantar-se ja sia al país o a Ordino. Mortés ha recordat que els ingressos comunals estan condicionats gairebé exclusivament per les transferències estatals i per la recaptació en matèria de construcció quan s’aproven projectes. Per tant, que arribin iniciatives com la de Grifols a la parròquia “és per felicitar-nos”.

El cònsol afirma estar “convençudíssim que no hi haurà cap problema” i que tant la multinacional com el Govern vetllaran per la pulcritud del projecte

El cònsol major ha deixat clar que el centre gaudirà de tots els elements de seguretat i de totes les garanties. De fet, Tudó ha remarcat que el renom de la multinacional que s’implanta a Andorra és de tal calibre que dona moltes garanties. “Me n’alegro que vingui aquí”, ha afirmat la consellera de Movem, que ha deixat clar, com ha fet Enric Dolsa, que no estaven al cas de res. Tudó i Dolsa han demanat que es vetlli per una construcció integrada a l’entorn.

De fet, la consellera ha anat una mica més enllà, i ha demanat que es faci un estudi, una auditoria, per assegurar que l’arribada de Grifols i tot el que suposi no suposarà un problema en l’abastiment de serveis com l’aigua, per exemple. En aquest sentit, Mortés ha remarcat que hi ha un estudi fet del 2018 sobre el dimensionament de la parròquia. En general, el cònsol ha afirmat estar “convençudíssim que no hi haurà cap problema” i que tant la multinacional com el Govern vetllaran per la pulcritud del projecte.

Il·lusió científica

Un projecte que, segons que ha pogut constatar l’Altaveu, “il·lusiona”, i de quina manera, la comunitat científica del país. De fet, des d’agències de recerca i desenvolupament a empreses privades però també a científics que s’estan formant a l’estranger o que ja hi estan ubicats, l’aterratge de Grifols és una “gran notícia” i fins i tot, en alguns casos “segur que serà una gran oportunitat”.

Una simulació del futur centre que es preveu construir a Ordino.

Relacionat

Grifols construirà a Ordino un centre de recerca immunològica que vol ser referent mundial

No obstant això, també s’està pendent que es concreti la posada en marxa del centre i els projectes que s’hi duran a terme. També esperen les fonts de la comunitat científica consultades que l’arribada de Grifols serveixi per atraure altres firmes o investigadors que vulguin fer estades al Principat. O fins i tot professionals que dotin de més força la sanitat pública del Principat.

Comentaris (5)

Trending