L’oposició advoca perquè el CES tingui un rol determinant obligant a CEA i sindicats a entendre's

PS, Concòrdia i Andorra Endavant coincideixen en què no ha de ser Govern qui a cop de decret fixi l’augment salarial, sinó que s'ha d’apostar perquè hi hagi un vertader espai de diàleg

La primera reunió del Consell Econòmic i Social de la legislatura
La primera reunió del Consell Econòmic i Social de la legislatura SFGA

Avui dia sembla complicat que la CEA i els sindicats arribin a un acord per l’augment dels salaris del 2024, tenint en compte que l’any passat l’entesa va ser inviable. Malgrat això, el Govern sí que va intervenir per llei davant la situació de forta inflació per l’esclat de la guerra a Ucraïna. Ara la ministra de Presidència, Economia Treball i Habitatge, Conxita Marsol, els hi ha tornat a fer l’encàrrec, però en aquest cas Govern no mourà cap dit, més enllà del salari mínim.

Des de l’oposició es coincideix que no ha de ser l’executiu qui a cop de decret o de llei fixi l’augment salarial, sinó que s’ha d’obligar que patronal i sindicats s’hagin d’entendre tant sí com no. La presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, assenyala que “hem denunciat sistemàticament que s’ha de concebre el Consell Econòmic i Social com un vertader espai de diàleg i mentre no hi hagi un mecanisme que obligui a entendre’s les dues parts no serveix”. Posa en relleu que “fa 20 anys teníem més poder adquisitiu i aquest ha minvat per l’increment del preu de l’habitatge”. Entén que “no és la solució miracle un increment a cop de decret com vam passar l’any anterior”. Per aquest motiu, reclama un “mecanisme que forci l’acord perquè si no tot queda en mans de la política salarial de cada empresa”.

Reunió del Consell Econòmic i Social

Relacionat

Govern no intervindrà els salaris l’any vinent i demana un pacte entre patronal i sindicats

Per la seva part, el conseller general el grup parlamentari de Concòrdia, Jordi Casadevall, coincideix en què “hauríem de ser capaços que patronal i sindicats es posin d’acord”. Ha posat l’exemple d’Alemanya en què la cultura de la negociació està totalment instaurada. Des de la formació proposen que “hi hagi una negociació diferent que s’adeqüi a les necessitats de cada sector i no veiem una altra intervenció de Govern”. Incideix que, al cap i a la fi, amb l’increment dels salaris hi ha hagut una repercussió directa sobre els preus finals i demana actuar sobre altres factors que generen inflació i agreugen el poder adquisitiu com la limitació de la inversió estrangera en totxo perquè això, diu, ha fet pujar el preu dels lloguers. Sobre del CES creu que “es pot estudiar donar-li un rol més determinant”.

Des de la bancada d’Andorra Endavant, la seva presidenta, Carine Montaner, també creu que cal que sindicats i CEA arribin a un acord. Assenyala que “les empreses no tenen un context fàcil” i afegeix que “si no poden assumir un increment de sous hi haurà acomiadaments”. Considera que s’ha de posar molt d’èmfasi en posar al mercat pisos de lloguer a preu assequible perquè l’habitatge suposa una despesa important en el pressupost familiar.

Comentaris (1)

Trending