El nombre d’inscrits al Servei d’Ocupació es redueix a la meitat del màxim a què es va arribar

Hores d’ara hi ha unes 900 persones en recerca de feina mentre que la xifra de llocs de treball que s’estan oferint s’acosten als 700

El ministre portaveu, Eric Jover, durant la compareixença a través de la pantalla de la sala de premsa de Govern.
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la compareixença a través de la pantalla de la sala de premsa de Govern. Toni Solanelles

El bon comportament que està tenint el mercat laboral aquest estiu ha fet que el nombre de persones inscrites al Servei d’Ocupació s’hagi reduït pràcticament a la meitat des del pic màxim assolit en l’epicentre de la pandèmia, amb moltes activitats econòmiques tancades per culpa del coronavirus. Si el mes de maig hi havia 1.761 persones buscant feina, ara són 917. Aquest indicador es complementa amb un increment notables en l’oferta de llocs de treball i una davallada, també, en les prestacions per desocupació involuntària.

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha atribuït tot ‘l’èxit’ de les xifres a la lenta recuperació econòmica que hi ha d’ençà que es van obrir les fronteres, i al bon comportament turístic que hi està havent sobretot aquest mes d’agost. Ha assegurat que la davallada de persones inscrites no pot pas ser degut al fet que assalariats que han perdut la feina (o pel motiu que sigui) hagin decidit marxar del país atès que Andorra “segueix tenint capacitat d’atracció” tant turística com de residents, perquè l’últim saldo poblacional publicat pel departament d’Estadística continua sent positiu. Vénen a viure segons aquestes dades més persones de les que en marxen.

La xifra de prestacions per desocupació involuntària que està donant l'administració ha passat de 562 a 304 entre juny i juliol

Sia com vulgui, si el darrer dia de maig hi havia inscrites a Ocupació 1.761 persones, aquesta xifra s’ha anat rebaixant gradualment. 1.456 el juny, 1.061 el juliol i ara s’estaria en 917 segons que ha informat Jover. Paral·lelament, l’oferta de llocs de treball, que s’havien enfonsat fins a 396 el maig (el novembre de l’any passat, en ple inici de la campanya hivernal, es van arribar a oferir 1.174 llocs de feina), van remuntar fins a 693 a final de juliol. Quant a les prestacions per desocupació involuntària, el juny van ser 562 i un mes després, van caure a 304.

Sense el retorn a la normalitat, segons Jover, tot són dades clarament positives. També és cert que “la incertesa sanitària associada” a les decisions de qualsevol altra naturalesa fa molt difícil fer pronòstics. No pas a llarg termini. Encara que sols sigui en vista a l’hivern. El portaveu governamental ha afirmat que s’ha de mirar de treure “la qüestió sanitària de l’equació. I si no la podem treure, l’hem de posar del nostre cantó” i demostrar que s’estan fent les coses bé. “La petitesa que tot sovint és una dificultat juga ara del nostre favor.”

Prestacions per a autònoms

Jover ha explicat també que a proposta del ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, s’ha dut a terme la modificació normativa escaient per tal que els treballadors autònoms tinguin de marge fins al proper 15 d’octubre per poder fer els tràmits necessaris per beneficiar-se dels ajuts que estableixen les lleis òmnibus aprovades per fer front a l’impacte econòmic i social derivades de la crisi del coronavirus.

Documents

Comentaris

Trending