Malestar en el sector immobiliari per la proliferació de ‘promocions de lloguer’ irregulars

L’anunci d’una patrimonial d’Ordino que lloga habitacions per mesos a Llorts havent de compartir cuina i altres extres a mode d’aparthotel causa indignació

Una vista d'Ordino.
Una vista d'Ordino. ARXIU

L’anunci en llocs webs especialitzats d’una patrimonial immobiliària ubicada a Ordino que lloga habitacions per mesos a uns preus gens econòmics i cobrant per avançat està causant indignació. No només entre ciutadans o potencials interessats, sinó també en el sector immobiliari, que considera en gran mesura que la pràctica és il·legal i que promocions com la sostinguda per dita firma ratlla la il·licitud sinó la supera.

La ‘promoció’ de dita patrimonial immobiliària passa per oferir la possibilitat de llogar de mes a mes fins a un màxim de tres mesos una habitació a raó de 495 euros que inclouen l’aigua, la llum, la calefacció, Internet i dret a cuina compartida. S’han d’abonar les rendes per avançat i l’agència pretén percebre uns honoraris de 250 euros més l’IGI. Diversos professionals del sector consideren que una agència immobiliària, que en principi és el que seria l'empresa anunciant, ofereixi el que ofereix i de la manera que ho fa topa contra la normativa vigent i les autoritats hi haurien d’intervenir perquè l’exemple no qualli.

Les habitacions en qüestió estarien situats en un immoble de Llorts, encara que totes les imatges que apareixen en la promoció són força genèriques d’Ordino, i a banda dels serveis que s’inclouen en els 495 de lloguer mensual, la immobiliària també ofereix uns extres no inclosos en el preu. Neteja a 15 euros l’hora; plaça d’aparcament a la mateixa finca a raó de 50 euros el mes; si es vol una habitació que tingui balcó cal abonar un suplement de 50 euros el mes o també es pot optar per habitacions dobles. En aquest cas, el preu base, en lloc dels 495 euros mensuals citats esdevenen 795 euros.

Fonts del sector han explicat que les immobiliàries, per norma general, “no poden fer un contracte d’una habitació. Una cosa és que un llogater amb permís exprés del propietari ho faci; l’altra cosa que ho faci una immobiliària”. Afegeixen que un habitatge ha de ser per habitual i permanent o per temporers i un hotel fa lloguer vacacional fins a 3 mesos. Tot plegat “només és un senyal més de com de malament està el tema dels lloguers si una immobiliària anuncia oficialment que lloga habitacions... ja independentment de si és legal o no ho és”.

Des de la immobiliària ofertant s'assegura que tot és legal i que tenen el permís de l'immoble per oferir el producte en les condicions que es proposa. "Oferim quelcom pel qual hi ha demanda ja que la situació dels pisos de lloguer és complicada", han explicat fonts de la companyia, que han assegurat haver rebut el contacte d'interessats. En el sector immobiliari, però, es fan preguntes com ara si la immobiliària en qüestió pot formalitzar un contracte amb la deguda seguretat jurídica o que permeti, per exemple, inscriure's degudament al comú.

Comentaris (3)

Trending