La lleugera reducció del preu del carburant a l’agost frena l’encariment del cost de la vida

El cost de productes bàsics com la llet, el formatge i els ous, o el pa i els cereals, continuen disparats, i encara bo de les rebaixes en roba i calçat que han fet que la inflació el darrer any se situï en el 6,9%

La fruita va contenir els preus durant l'agost.
La fruita va contenir els preus durant l'agost. Toni Solanelles

La lleugera reducció del preu dels carburants i les rebaixes en roba i calçat han fet que durant el mes d’agost s’hagi frenat el desbocat creixement de la inflació. Amb tot, el cost de la vida continua alt -el darrer any se situa al 6,9%- per l’encariment continuat de productes bàsics com la llet o els ous, també el formatge, el pa i els cereals. La inflació acumulada els darrers dotze mesos a Andorra queda lluny de la d’Espanya però molt per sobre de la de França. I si s’agafen les dades només des de l’inici d’aquest 2022 l’encariment de preus és equivalent a l’entorn.

Així ho indiquen les dades publicades aquest dijous pel departament d’Estadística del ministeri d’Economia, que modifiquen lleugerament a l’alça les dades publicades de forma avançada el primers dies d’aquest mes de setembre. En conjunt, la davallada dels preus del carburant han fet que el cost del conjunt de la cistella de la compra habitual de les famílies -incloent-hi energia i productes frescos- s’hagi vist reduïda respecte al que s’havia de pagar el juliol. Llavors, l’acumulat era del 7,3%. Un mes després, aquest indicador queda en el 6,8%. Però és cert, s’ha dit, que són molts els productes del dia a dia que continuen encarint-se sense parar.

Sortidors de carburant en una benzinera.

Relacionat

L’IPC baixa per primera vegada en un any i se situa en el 6,8%

La caiguda del preu dels carburant ha estat minsa, i el seu cost continua pels núvols, però per la incidència que té en els càlculs estadístics provoca l’esmentada rebaixa general. El preu del carburant té incidència especialment en el sector del transport, com indiquen les dades publicades per Estadística. Comparativament, el 6,9% de l’agost a Andorra equival a un 10,4 a Espanya i a un 5,8 a França.

Documents

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending