L’IPC baixa per primera vegada en un any i se situa en el 6,8%

El decreixement de la inflació es deu, principalment, a la disminució dels preus de carburants i al període de rebaixes en vestit i calçat

Sortidors de carburant en una benzinera.
Sortidors de carburant en una benzinera. ARXIU

Des del mes de juliol de 2021, la inflació ha estat en augment constant i sense fre, fins a arribar a batre rècords de forma mensual. Aquest agost, segons les dades avançades del departament d’Estadística, la tendència hauria canviat i aniria, per primera vegada, a la baixa. Concretament, l’Índex de Preus de Consum s’ha situat en el 6,8%, en part gràcies a la disminució de preus de carburant i al període de rebaixes en vestit i calçat.

Aquesta dada encara s’hauria de confirmar pròximament pel departament d’Estadística, ja que es tracta de l’indicador avançat. És a dir, és un càlcul previ de l’IPC. Però, la fiabilitat és elevada, ja que compta amb el 97% aproximat dels preus d’agost entrats. Per tant, cal esperar que aquest 6,8% d’IPC no es vegi gaire afectat en tenir les dades definitives.

La variació interanual estimada al mes d’agost, per tant, és del 6,8%, i ha començat una baixada que ja es preveia, en certa manera, amb la pujada moderada que va patir durant el mes de juliol. De fet, el darrer mes on es va observar una davallada de l’IPC va ser el juliol de 2021. Pel que fa a la comparativa amb el mes anterior, segons el càlcul previ de l’IPC, en cas de confirmar-se, disminuiria cinc dècimes.

Aquest decreixement de la inflació té dues causes identificades, i que haurien afectat al comportament dels preus de dos grups. D’una banda, al grup de Transport, per una disminució del cost dels carburants i lubricants. De l’altra, Vestit i calçat, tenint en compte que els articles segueixen en període de rebaixes.

L’IPC andorrà s’ha situat, seguint la tendència habitual, entre els índexs dels dos països veïns. D’aquesta manera, a Espanya, l’IPC avançat del mes d’agost és del 10,4% que, en cas de confirmar-se, suposaria una disminució de quatre dècimes respecte al mes de juliol. A França s’ha situat al 5,8%, baixant tres dècimes respecte al període anterior.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending