La inversió necessària per ser resident passiu pujarà de 400.000 a 600.000 euros

La majoria esmena la Llei d’immigració, via la d’economia digital, per endurir els requisits per accedir a determinades autoritzacions per establir-se al Principat; per exercir d’autònom, el dipòsit a l’AFA s’incrementa de 15.000 a 50.000 euros

El servei d'Immigració és a l'edifici de l'Obac.
El servei d'Immigració és a l'edifici de l'Obac. Toni Solanelles

Ser resident passiu implicarà una inversió més important que l’actualment estipulada. Almenys això succeirà si, com és de preveure, prospera la proposta feta des dels grups de la majoria. Demòcrates, independents i Ciutadans Compromesos volen pujar dels 400.000 euros actuals a 600.000, una idea finalment per sota de l’anunciada ara fa una setmana pel cap de Govern. També s’endureix en la majoria de casos el dipòsit que hauran de fer els que vulguin venir a treballar com a autònoms. L’objectiu: “ser més exigents” amb la inversió forana.

El canvi es vol introduir mitjançant algunes de les esmenes presentades a la llei d’economia digital. Com que aquest text ja preveia modificar alguns aspectes de la d’immigració es considera que és una bona oportunitat. Així, es retoquen els articles que estableixen els requisits per obtenir determinades autoritzacions de residència i/o treball.

I un dels permisos que serà més complicat -o millor dit, més car- d’obtenir serà el de resident passiu. Amb l’esmena presentada per la majoria s’incrementa la inversió que cal fer, ara fixada a 400.000 euros. Fins a 600.000, tot i que ara fa una setmana, durant el Debat d’Orientació, Xavier Espot havia apuntat que la idea inicial era 800.000.

“Els grups ho hem treballat i ho hem analitzat i hem pensat que era millor aquesta xifra”, ha apuntat Bonell. Més concretament, Naudi ha indicat que “ens  feia por que passar de 400.000 a 800.000 signifiqués una frenada en sec”.

“Ja hem dit que, amb la inversió estrangera, hem de ser més exigents. Volem fomentar més el vincle amb Andorra i nosaltres mateixos ens ho hem de creure. Tenim un país que ofereix moltes oportunitats”, ha explicat Bonell. Pel que fa als residents passius hi haurà l’opció que els diners a posar es querin en els actuals 400.000 si es fa al fons d’habitatge, per potenciar la creació de parc públic de lloguer. A banda, si el que fa és comprar immobles, caldrà que l’import mínim sigui, justament, d’aquests 400.000 per “evitar l’especulació”.

A banda, també es canvia el percentatge mínim per obtenir un permís de residència si és vincula a la participació a una societat andorrana. Ara es demana només un 25% i s’apuja al 34%. Pel que fa al dipòsit a l’AFA d’aquells residents que venen a fer activitat per compte propi, serà de 50.000 euros, pels 15.000 actual. Reglamentàriament, es podrà mantenir la condició actualment vigent “si es promou l’economia digital o la innovació”.

Comentaris (2)

Trending