La inversió estrangera de les Illes Caiman ‘amaga’ la col·lecció pictòrica de ‘Tita’ Cervera

La baronessa Thyssen va traslladar al Principat durant el 2021 les societats que tenia en paradisos fiscals caribenys i que eren propietàries dels quadres respecte dels quals va arribar a un acord amb Espanya

El ministre Cultura espanyol, Miquel Iceta, aplaudeix Carmen Cervera davant el 'Mata Mua' després de la firma de l'acord. ARXIU

Un vehicle d’inversió estrangera per obtenir les millors condicions per a l’entramat societari que fins ara tenia Carmen Cervera, la baronessa Thyssen, especialment a les Illes Caimán, per refugiar-hi els rendiment dels seus quadres. D’aquí surten els 317 milions procedents de les Caimán que durant el 2021 van venir a parar al Principat. Res de llocs de treball ni gran generació de riquesa. Una part més del pacte que va assolir ‘Tita’ Cervera amb l’Estat espanyol en relació amb la seva col·lecció pictòrica.

Espanya pagarà cada any a Cervera 6,5 milions d’euros pel lloguer de la col·lecció en què s’inclouen, entre altres, el ‘Mata Mua’ de Paul Gauguin que durant un temps va estar refugiant en el búnquer que té la baronessa construït en un xalet a la zona de Can Diumenge, a Escaldes. Però el govern espanyol, entre altres moltes coses, en el marc de la negociació va imposar que el que no podia fer era llogar uns quadres titularitat d’unes societats establertes en un paradís fiscal. En l’estira-i-arronsa, i considerant que els organismes internacionals ja fa temps que van treure Andorra de la llista, es va autoritzar a Cervera que aquelles societats, almenys quant als quadres que fan part de l’acord i que són llogats per l’Estat espanyol, s’establissin al Principat.

Una sola operació de les Illes Caiman va representar el 60% de la inversió estrangera el 2021

I és aquí on rau aquella inversió estrangera que va suposar el 58% de la inversió efectivament realitzada durant l’any passat. Seguint el que marca l’impost de societats, en funció dels beneficis que obtingui l’instrument societari que al tomb dels Thyssen i els seus quadres s’ha establert a Andorra, l’Estat ingressarà uns diners. Amb tot, però, i com és sabut, la fiscalitat és molt menor que aquella a la qual estaria subjecta si dites societats s’haguessin traslladat de les Caiman a Espanya.

Caldrà veure si en el procés per fer la inversió al Principat -en què segons les fonts consultades no només haurien intervinguts tècnics de diverses matèries sinó fins i tot hauria calgut comptar amb reunions de caràcter més polític- s’ha establert algun tipus d’acord pel qual Andorra obtingui algun benefici suplementari de tot plegat. Sinó, com tantes d’altres, seran inversions que beneficien als inversors i poca cosa més. En tot cas, els detalls els hauria de comunicar el Govern arran d’una demanda d’informació parlamentària realitzada pel grup socialdemòcrata.

Gallardo assegura que “tot s’ha fet correctament” amb l’operació de les Illes Caiman

Fa just uns dies, el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, va indicar que estava molt tranquil amb la inversió autoritzada, que s’havia fet amb total transparència i que aportava molt valor al país. Però no va voler donar més pistes per respecte a la demanda plantejada pels socialdemòcrates. “Aquesta inversió aporta molt valor, i ens ha de gratificar que hi hagi hagut aquest moviment al país”, va assegurar exactament el titular ministerial afirmant que es donarà resposta a la petició del PS però amb el degut respecte a la protecció de dades.