Inquietud a les farmàcies per la limitació de preu dels tests d’antígens a Espanya

Els establiments alerten que en molts casos el cost que paguen al proveïdor supera els 2,94 euros fixats per l’executiu de Pedro Sánchez i tot i admetre que el més probable és que també hagin de baixar tarifes, això els suposarà “no guanyar o perdre diners”

Caixes de tests d'antígens.
Caixes de tests d'antígens. Toni Solanelles

Els tests d’antígens han estat un dels productes més demanats a les farmàcies del país en les darreres setmanes. S’han venut tant a residents com a turistes, especialment espanyols, que no els trobaven, o si ho feien era a un preu més elevat, al seu país. La situació pot canviar ara arran de la decisió del govern de Pedro Sánchez de limitar el seu cost. El sector té clar que la mesura els afectarà directament i que hauran d’acabar també rebaixant-los.

Fins aquesta setmana, al país veí el preu d’aquesta prova no estava regulat. Això va provocar en els dies previs a Nadal, vista l’elevada demanda de ciutadans que les volien tenir de cara a les celebracions familiars, tant una dificultat per trobar-los com un cost molt alt. Tenint en compte que, ara, s’han convertit en un element essencial de control d’una pandèmia desbocada per la variant Òmicron, el govern ha decidit limitar les tarifes: el màxim que es podrà demanar serà 2,94 euros.

La sensació és que es perdrà el client visitant, que les darreres setmanes havia suposat una forta demanda, i pot caure també el resident, que pot trobar-los al nou preu ni que sigui anant a la Seu d’Urgell

Aquesta decisió ha estat rebuda amb preocupació per les farmàcies d’Andorra. El sector no amaga que les últimes setmanes han tingut amb aquest producte una demanda molt elevada. El volien tant els residents com els turistes espanyols. En alguns casos, si no es venien més era simplement per manca d’estoc. Alguns establiments, fins i tot, els oferien per internet.

Ara bé, se seguia, en la majoria de casos, la recomanació de Govern: un preu de venda entorn els cinc euros. Tot fa pensar que, ara, caldrà reduir aquesta tarifa. I això pot suposar un problema. En primer lloc, pel fet que si han de rebaixar els que ja tenen en estoc, “segurament perdrem diners o no guanyarem res”.

Així, posen en relleu que els proveïdors habituals són d’Espanya. I, per tant, s’ha anat pagant pel material el preu que demanaven ells. “Jo els estic comprant a més 2,94. I a la web avui encara surt així. Per tant, si els venc a aquest preu, perdo diners”, apuntaven des d’un dels establiments consultats. En aquest cas, alerten que si el subministrador no redueix les tarifes, tampoc ho podran fer ells.

I això significa una dificultat important. Si no es pot abaixar el preu, deixaran de ser atractius pels visitants. Així, “els turistes els deixaran de comprar”. I la demanda també es pot reduir en el cas dels residents. “Si ni que sigui baixant a la Seu els troben més barats, malament”, comentaven des del sector.

La sensació general és que, al llarg dels pròxims dies, aquest preu s’hauria de reduir. “Ho haurem de fer segurament, encara que la decisió no l’hem pres”, indiquen les fonts consultades. També cal veure si des del Govern es pren alguna mesura al respecte.

Comentaris (19)

Trending